A0e98b2a59356f8473940cf5b49ce695 45

Britse mediawaakhond start geen onderzoek naar Diana’s interview

Ofcom, de Britse mediawaakhond, start geen onderzoek naar het oude interview met prinses Diana. Eerder maakte BBC wel bekend een onderzoek te starten naar het omstreden interview. Dat wordt uitgevoerd door een voormalig opperrechter. De Britse omroep wil weten hoe het gesprek tot stand is gekomen.

De laatste tijd was het interview dat Diana in 1995 aan het BBC-programma Panorama gaf, veel in het nieuws. Diana’s broer Charles Spencer claimt dat journalist Martin Bashir heeft gelogen om haar vertrouwen te winnen om haar zo voor de camera’s van Panorama te krijgen. In het gesprek vertelde Diana uitvoerig over haar probleemhuwelijk met prins Charles, de zoon van koningin Elizabeth en troonopvolger. De tv-waakhond zegt dat het ‘geen regelgevende taak heeft om de kwesties onder het handvest te onderzoeken’. Wel benadrukt Ofcom in een brief aan de BBC het belang van onderzoek door de BBC zelf.

De oudste zoon van Diana, prins William, zei eerder blij te zijn dat er een nieuw onderzoek komt naar de gang van zaken rondom het interview. “Dit onafhankelijke onderzoek is een stap in de goede richting”, zegt hij in een verklaring die door Kensington Palace werd verspreid. “Het moet de waarheid boven tafel brengen over de werkelijke omstandigheden die hebben geleid tot het Panorama-interview en de daaropvolgende beslissingen die destijds door de BBC zijn gemaakt”, aldus William. Het is de eerste keer dat hij zich over de zaak uitspreekt.

Het interview, dat in november 1995 werd uitgezonden, trok een recordaantal van 22,8 miljoen Britse kijkers. Het gesprek betekende voor Bashir de doorbraak. Diana en Charles waren drie jaar daarvoor al uit elkaar gegaan. Maar zij formaliseerden de scheiding kort na het interview. Op 31 augustus 1997 overleed Diana na een auto-ongeluk.

LEES OOK:

Máxima steunt ondernemers

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.