Britse koningshuis over diversiteit: ‘‘We zijn nog niet waar we willen zijn’’

De Britse royals willen werk maken van meer diversiteit binnen de hofhouding. Buckingham Palace is op dat gebied momenteel niet waar het wil zijn, zo laat het koningshuis donderdag weten bij de publicatie van het financiële jaaroverzicht. Daarin zijn voor het eerst ook diversiteitscijfers opgenomen.

Op dit moment heeft van de stafleden 8,5 procent een migratieachtergrond, waar dat in het Verenigd Koninkrijk gemiddeld 13 procent van de bevolking is. Het koningshuis heeft zichzelf ten doel gesteld om volgend jaar de 10 procent te halen. “Het is niet zo dat we in deze periode geen vooruitgang hebben geboekt met initiatieven op het gebied van diversiteit en inclusie, het is gewoon zo dat de resultaten niet zijn zoals we willen”, zegt een bron binnen Buckingham Palace tegen persbureau PA Media. Volgens de bron zijn de diversiteitscijfers openbaar gemaakt, zodat men zich in de toekomst niet meer ergens achter kan verschuilen.

Sinds het spraakmakende interview van Oprah Winfrey met prins Harry en zijn vrouw Meghan ligt het Britse koningshuis onder vuur. Daarin vertelde Meghan onder meer dat leden van de koninklijke familie zich zorgen zouden hebben gemaakt over de huidskleur van haar eerste kind Archie, toen Meghan nog zwanger was. Vanwege het interview liet Buckingham Palace eerder al weten de aantijgingen van racisme serieus te nemen. “De kwesties die aan de orde zijn gekomen, met name die van ras, zijn zorgwekkend”, stelde het paleis destijds namens koningin Elizabeth. Harry’s broer William zei als reactie op het interview dat ze “geen racistische familie” zijn.

LEES OOK:

Weer een sobere verjaardag voor prins Henri

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.