Bijzonder: zo viert the royal family verjaardagen

Een royal birthday is binnen the royal family nogal onderhevig aan allerlei tradities, regels en gebruiken. We hebben de opvallendste voor je op een rijtje gezet.

Om te beginnen: in het Verenigd Koninkrijk is het gebruikelijk dat de jarige royal de dag vrij krijgt. Even geen werkbezoeken of het knippen van een lintje dus. Maar er is meer te melden over zo’n verjaardag. Wij doken in de voorkeuren van de Britse royals op hun verjaardag. Lees je mee?

De taart is van groot belang. Daar mag mee uitgepakt worden. Elizabeth vroeg winnaar van tv-programma Great British Bake Off Nadiya Hussain de taart te maken voor haar 90ste verjaardag. Een hele eer! Het programma is te vergelijken met Heel Holland Bakt.

Queen's 90th Birthday Celebrations

Kate daarentegen viert haar verjaardag vaak privé en in gezelschap van een handjevol naasten. Dat doet ze het liefst gewoon thuis. Geen dagje pretpark dus voor de hertogin.

Prince William And Catherine Duchess Of Cambridge Visit To Pakistan 17 Oct 2019

Bij een ‘mijlpaal’-verjaardag wordt dan weer van alles uit de kast getrokken. Toen Charles 70 werd, waren niet minder dan 300 gasten uitgenodigd voor zijn feestje. Omdat Charles uitgesproken fan van de kunsten is, werden optredens verzorgd door onder meer actrice Judy Dench en auteur en acteur Stephen Fry.

Charles 70ste Verjaardag

Op de verjaardagen van George, Charlotte en Louis verschijnt steevast een nieuwe foto van hen. Vaak wat spontanere en lossere beelden dan menig portretfoto die gedeeld wordt, door koningshuizen wereldwijd, op verjaardagen. Als Kate en William zo’n plaatje delen, geven ze er vaak ook een leuk weetje over het jarige kind bij. Zoals ‘hij is het liefst de hele dag buiten’.

prins George

De queen heeft 2 verjaardagen: haar echte (21 april) en het nationale feestje (de tweede zaterdag van juni). De theorie luidt dat het in juni beter weer is dan in… november! Dat was namelijk de geboortemaand van haar opa, en wanneer de vieringen begonnen.

En tenslotte: je denkt misschien dat er budget genoeg is voor extravagante kinderfeestjes, maar George, Charlotte en Louis (en de andere Britse royals kids) vieren hun verjaardagen klein en thuis. Niets geen 20 kinderen naar de bioscoop of karten, er wordt taart uitgedeeld op school of het kinderdagdagverblijf en dat is het.

Britain Royalty

LEES OOK:

Té leuk: Eugenies waaierige huwelijksdag (hou je hoedje vast!)

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Beeld: Harpers Bazaar, Heart Radio, Instagram @dukeandduchessofcambrigde, ANP/EPA