Britain Windsor Castle

Bijzonder! Nederlandse klokkenspecialist vervangt klokken Windsor Castle

Dit weekend had de Nederlandse klokkenspecialist Fjodor van den Broek naar eigen inschatting zestien uur nodig om te zorgen dat alle vierhonderd uurwerken van Windsor Castle bij het ingaan van de wintertijd weer de juiste tijd aangeven.

Sinds een jaar is van den Broek in dienst van de Royal Collection Trust dat namens koningin Elizabeth het negen eeuwen oude kasteel beheert. De klokkenspecialist studeerde in 2015 af aan de opleiding uurwerktechniek van de Vakschool Schoonhoven, met als specialisatie het restaureren van antieke klokken. Precies het soort achtergrond dat goed van pas komt in Windsor Castle, de residentie van koningin Elizabeth.

Aan de BBC vertelde Fjodor dat zijn collega in Buckingham Palace dit weekeinde nog meer werk heeft want daar staan maar liefst zeshonderd klokken die handmatig bij de tijd gebracht moeten worden. Van den Broek moet er bij zijn werk rekening meehouden dat de uurwerken in de koninklijke keukens vijf minuten voor lopen om te zorgen dat het eten op tijd én warm wordt uitgeserveerd.

LEES OOK:

16-jarige prinses Ingrid Alexandra wint goud tijdens surfkampioenschap

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.