royal family

BBC krijgt veeg uit de pan van the royal family

Elizabeth, William en Kate en Charles en Camilla zijn not amused. Ze hebben een gezamenlijk bericht laten uitgaan, waarin ze hun onvrede uiten over een documentaire die de BBC uitzendt en volgens hen geen eerlijk beeld schetst.

Het gebeurt zelden dat het Britse koningshuis openlijk reageert op een uitzending. Net als met politieke aangelegenheden (zoals verkiezingen of een actuele kwestie), laten zij doorgaans geen meningen en voorkeuren los. Het is dan ook best bijzonder dat er vandaag wél een gezamenlijk statement kwam.

En dat gezamenlijke houdt in: van Elizabeth (Buckingham Palace), van William en Kate (Kensington Palace) en van Charles en Camilla (Clarence House). Het is een reactie op The Princess and the Press, een documentaire van de BBC. Hierin wordt verhaald hoe broers William en Harry omgingen met de (Britse) pers na de dood van hun moeder, Diana. Volgens de docu nam met name Harry een vijandige houding aan tegenover de pers. Dat werd nog een tikje erger nadat hij een stel ging vormen met Meghan, zijn huidige vrouw. Alle negatieve berichtgeving en ‘smaakmakerij’ rondom het liefdeskoppel zorgde er uiteindelijk voor dat zij terugtraden als royals. In de docu wordt Meghan overigens ook een ‘lastige werkgever’ genoemd. En daar schijnt ze woest over te zijn. Misschien volgen er zelf gerechtelijke stappen, het woord ‘advocaat’ is reeds gevallen.

In de verklaring wordt duidelijk dat de Britse royals de vrije pers een groot goed vinden, maar dat zij het ook enorm jammer vinden dat sommige ‘aannames’ van ‘anonieme bronnen’ gepresenteerd worden als feiten, terwijl ze dat niet zijn. “Een vrije, verantwoordelijke en open pers is van levensbelang voor een gezonde democratie. Het zijn echter te vaak overdreven en ongegronde beweringen van niet nader genoemde bronnen die als feiten worden gepresenteerd en het is teleurstellend als iemand, inclusief de BBC, hen geloofwaardigheid geeft”, aldus een deel van de verklaring.

Elizabeth en haar familie hadden het programma graag van tevoren willen zien, maar dat weigerde de BBC. Het gezamenlijke statement werd overigens ook in de docu verwerkt.

Britain Royalty Princess Diana Statue

LEES OOK:

Quiz: match de juiste royal bij de babyfoto

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA