Baby William en Catherine ‘reserve’ voor de troon

Het tweede kind van Catherine en William wordt vierde in de lijn van troonopvolging, na grootvader prins Charles, vader William en broertje George. Dat betekent dat oom prins Harry weer wat verder uit beeld raakt, als nummer 5. De jongste Windsor-telg wordt in het gezin ‘eerste reserve’, of zoals prinses Diana haar zoon Harry omschreef, de ‘back-up’.

Voor koninklijke families zijn die reservisten altijd erg belangrijk geweest, hoewel ze in het verleden ook vaak voor problemen hebben gezorgd. In de Britse koninklijke familie kwam in 1936 de vader van de huidige koningin Elizabeth als eerste reserve op de troon als George VI, toen zijn broer versaagde vanwege liefdesperikelen.

In België redden de back-ups de monarchie een aantal maal. Koning Leopold II, zelf de tweede zoon van zijn vader, werd in 1909 opgevolgd door de tweede zoon van zijn jongere broer. Driemaal dus dat een reservist nodig was voor de troon.

In Nederland ontstond begin deze eeuw discussie over de ‘reserve-koning’ toen prins Willem-Alexander duidelijk had gemaakt dat hij met Máxima Zorreguieta zou trouwen, ongeacht wat regering en parlement daarvan dachten. Als toestemming uit zou blijven dan kwamen de prinsen Friso en Constantijn in beeld.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen