Britain Royalty Earthshot Prize

Alweer demonstratie tijdens trip Kate en Wills

Tijdens het bezoek aan Jamaica eisten demonstranten herstelbetalingen voor de slavernij.

Het is al het tweede protest zijn waarmee het paar binnen enkele dagen te maken krijgt. Hun eerste belangrijke optreden in Belize moest worden afgelast vanwege een protest over de rechten van de inheemse bevolking in de buurt van de Akte il HA Cacao Farm in het dorp Indian Creek, waar actievoerders spraken over de ‘koloniale trekjes’ van de koninklijke tournee.

Het protest in Jamaica, georganiseerd door het Advocates Network, een mensenrechtencoalitie van activisten en gelijkheidsorganisaties, zal vragen om een verontschuldiging en compensatie van de kroon in het kader van de aanstaande 60e verjaardag van Jamaica’s onafhankelijkheid.

Mede-organisator Nora Blake: ‘Het is belangrijk dat we, nu we zestig jaar onafhankelijk zijn, als volwassenen op solide ethische, morele en menselijke gronden tegen Groot-Brittannië, dat ooit onze ouder was, zeggen dat jullie verkeerd hebben gehandeld door jezelf te verrijken met de slavernij en het kolonialisme. Moreel gezien vereist dit een verontschuldiging, en het is niet meer dan rechtvaardig dat er herstelbetalingen worden gedaan.’

Het protest laat volgens de conservatieve krant Daily Telegraph zien in welke fase van verandering veel eilandstaten zich bevinden nu zij in toenemende mate debatteren over de vraag of zij Barbados moeten volgen in het verbreken van de banden met de Britse monarchie. Veel landen van het Gemenebest hebben aangegeven dat het tijd is om een einde te maken aan de lange geschiedenis van associatie met Groot-Brittannië als koloniale mogendheid.

In Jamaica zullen de hertog en hertogin de aandacht vestigen op het sportieve en muzikale erfgoed van het land, met een eerbetoon aan de nalatenschap van Bob Marley, die zich decennia geleden al afzette tegen het slavernijverleden. Ze zullen ook een lerarenopleiding bezoeken, zodat de hertogin haar werk voor jonge kinderen kan bespreken, en het ziekenhuis van Spanish Town, dat werd opgericht in het jaar dat de koningin de troon besteeg.

LEES OOK:

KINK IN KABEL CARIBISCHE REIS KATE EN WILLS

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Daily Telegraph