86% van de Britten wil monarchie behouden

De Britse koningin Elizabeth kan donderdag met een gerust hart de verjaardagstaart aansnijden. Op haar negentigste verjaardag staat de monarchie zo vast als een huis. Uit een recente opiniepeiling blijkt dat maar liefst 86 procent van de Britten meent dat hun land een koning of koningin als staatshoofd moet houden.

Wanneer de vraag iets anders wordt gesteld en er een keuze moet worden gemaakt tussen republiek of monarchie, wenst slechts 17 procent een president. Volgens dezelfde peiling, waarover woensdag The Independent bericht, vindt 75 procent van de ondervraagden dat de koninklijke familie ook in de toekomst een belangrijke rol heeft te spelen.

Uit die cijfers blijkt niets van aarzeling over een mogelijk koningschap van prins Charles, die ook in Groot-Brittannië niet kan tippen aan het aanzien en respect dat zijn moeder geniet. De prins van Wales is net zo plichtsgetrouw als de koningin, maar in veel andere opzichten is hij haar tegenpool.

Stem

Niemand heeft de nu 64 jaar regerende Elizabeth ooit kunnen betrappen op een opmerkelijke uitspraak, laat staan een controversiële of politiek geladen uiting. "Hoe gaat het met u?", is zo'n beetje haar standaard opmerking en een antwoord wordt niet echt verwacht. 'Elizabeth de Zwijger' zou een mooie titel zijn voor de vorstin, die het koninklijk adagium 'nooit uitleggen, nooit klagen' tot het uiterste uitvoert.

Charles (67) daarentegen vindt dat hij zijn stem moet laten horen. Er zijn koningshuis-vorsers die menen dat hij als troonopvolger beter af is dan als koning, juist omdat dan van hem wordt geëist dat hij zijn mening voor zich houdt. Voor de prins is de mijlpaal van zijn nog kerngezonde 'mummy' in elk geval een pijnlijke herinnering aan het feit dat hij pas aan de beurt komt wanneer zij overlijdt. En elk jaar dat de Queen bijtelt, gaat af van de mogelijke regeringstijd van Charles. "Heel frustrerend", zei hij daarover, zonder meteen haar dood te wensen.

De koningin hoeft dan ook niet te vrezen dat Charles, die haar een verjaardagsfeest aanbiedt, iets in haar drankje mixt. Ook hij is zich bewust van de bijzondere plaats die zijn nu hoogbejaarde moeder in de samenleving inneemt.