Luxembourg Royalty

Wel of geen parlementair onderzoek creditcards Juan Carlos?

Vorige maand had een coalitie van regionale, nationalistische en republikeinse partijen een onderzoek geëist naar de financiële handel en wandel van de in 2014 afgetreden koning. Het bonte gezelschap weet zich gesteund door de kleine linkse regerings- en coalitiepartij Unidas Podemos, die al een paar keer eerder vergeefs om een onderzoekscommissie had gevraagd.

Maar het is nu duidelijk wat er gaat gebeuren: er komt geen parlementair onderzoek naar het gebruik van kredietkaarten door koning-emeritus Juan Carlos. Het presidium van het Spaanse parlement heeft woensdag het verzoek verworpen om een onderzoekscommissie in te stellen, meldt het Spaanse persbureau EFE.

Zo rond eind 2020 kwam aan het licht dat Juan Carlos een aantal jaren na zijn aftreden de beschikking heeft gehad over creditcards die niet op zijn naam stonden, maar die hij en leden van zijn familie vrijelijk konden gebruiken. Met de kaarten is voor enkele honderdduizenden euro’s besteed, zonder dat het ter beschikking gestelde geld bij de Belastingdienst werd aangegeven als schenking.

De koning-emeritus heeft, om vervolging te voorkomen, in december alsnog 678.393 euro betaald aan de Belastingdienst. Die bekijkt nu of Juan Carlos alsnog aan zijn verplichtingen heeft voldaan en daarom op dit punt inderdaad niet aangeklaagd hoeft te worden. Voor een deel van het parlement was de betaling echter al een duidelijke schuldbekentenis en werd het hoog tijd nauwkeuriger te kijken naar andere financiële misstanden rond de koning-emeritus.

LEES OOK:

Zo kunnen de jaarlijkse Voorleesdagen met prinses Laurentien tóch nog doorgaan

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.