Placeholder

Video: Koning Felipe wil corruptie bij de wortel uitroeien

Felipe VI wil afrekenen met de corruptie in zijn land. Dat zei de Spaanse koning in zijn eerste kersttoespraak. Felipe repte in dat verband echter met geen woord over zijn jongste zus, prinses Cristina, die als eerste Spaanse royal terecht moet staan voor fraude.

Veel Spanjaarden zijn mede door de ophef rond prinses Cristina helemaal klaar met de corruptie in hun land, dat hard werd getroffen door de economische crisis. Het is Felipe niet ontgaan hoe het Spaanse volk denkt over hen die zichzelf verrijken. "Er zijn maar weinig onderwerpen die tot zo'n unanieme mening leiden. We moeten niet aarzelen om corruptie bij de wortels uit te roeien."

Felipe riep zijn land verder op tot eenheid, net zoals zijn vader Juan Carlos dat vorig jaar in zijn kersttoespraak deed. In de regio Catalonië, die naar afsplitsing streeft, werd de speech van Juan Carlos toen niet uitgezonden uit protest tegen zijn opstelling in het conflict. De nieuwe koning doet het beter in populariteitspelingen en heeft stappen gezet om de monarchie te moderniseren.

Urdangarín

Cristina (49) moet voor de rechter verschijnen in twee fraudezaken waarin haar man Iñaki Urdangarín verdachte is. Hij zou samen met een zakenpartner te veel geld hebben opgestreken met hun stichting Nóos. De twee worden ervan verdacht dat ze de overheid in de regio's Valencia en de Balearen te veel geld hebben laten betalen voor niet of alleen deels uitgevoerde activiteiten.

Het extra geld, volgens de Spaanse krant El Pais ongeveer zes miljoen euro, werd weggesluisd via meerdere bankrekeningen. Cristina, die in 1997 met de voormalig olympische handballer trouwde, was mede-eigenaar van een van de rekeningen die voor het witwassen werden gebruikt. Beiden hebben steeds ontkend. De koninklijke familie distantieerde zich van de beschuldigingen.

Cristina en haar echtgenoot moeten zich naar verwachting in de tweede helft van 2015 voor de rechter verantwoorden. Ook vijftien anderen zijn aangeklaagd in de fraudezaak. Als Urdangarín schuldig wordt bevonden, kan hij tot twintig jaar celstraf worden veroordeeld.