Felipe heeft veel te bespreken met premier

De Spaanse premier Pedro Sanchez heeft maandag veel te bespreken met koning Felipe wanneer hij hem opzoekt op diens vakantieadres op Mallorca. Bovenaan de agenda staat allicht de komende herdenking van de terroristische aanslagen in Barcelona en Cambrils, die op 17 augustus precies een jaar geleden plaatsvonden.

Sanchez heeft al aangekondigd dat hij van plan is om samen met de koning naar Catalonië te gaan om stil te staan bij de vijftien doden en meer dan honderd gewonden van de terreurdaad, waarbij een 22-jarige man met een bestelwagen in Barcelona het voetgangersgebied van La Rambla opreed en vijf mannen dat later op de dag ook deden in Cambrils.

De nationalistische premier van de Catalaanse deelregering, Quim Torra, heeft echter laten weten dat de Spaanse koning niet welkom is bij de herdenking. Zoals Felipe vorig jaar na de aanslagen ook werd uitgefloten en uitgejouwd toen hij meeliep in een mars tegen het terrorisme en deelnam aan herdenkingen voor de slachtoffers. Sanchez en de koning zullen zich niet laten weghouden uit Catalonië, dat zich wil losmaken van Spanje.

Volgens Spaanse media wil Sanchez de koning ook vragen in september mee te gaan naar de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, waar de begin juni geïnstalleerde premier voor het eerst aanwezig is.