Placeholder

Spanjaarden hebben vertrouwen in Felipe

Dat de Spaanse prins Felipe straks het stokje overneemt van zijn vader Juan Carlos, is mogelijk goed nieuws voor de monarchie in het land. Uit een peiling van de krant El Mundo blijkt dat de steun voor het koningshuis sinds begin dit jaar is toegenomen.

De monarchie is, mede door enkele incidenten, zeker niet onomstreden in Spanje. Zo ondernam Juan Carlos ten tijde van de economische crisis een luxe olifantensafari in Botswana en kwamen zijn schoonzoon Iñaki Urdangarín en zijn dochter Cristina in opspraak vanwege vermeende fraude. Op tientallen plaatsen werd vorige week dan ook gedemonstreerd door mensen die willen dat er een referendum wordt gehouden waarin het volk zich kan uitspreken over de toekomst van het koningshuis.

De peiling van El Mundo laat echter zien dat momenteel meer burgers achter de Spaanse royals staan dan eerder dit jaar. In januari liet 49 procent van de Spanjaarden namelijk nog weten voorstander te zijn van de monarchie; zo'n vijf maanden later is dat aandeel gestegen naar 56 procent van de inwoners. Alleen onder jongeren zijn aanhangers van de republiek nipt in de meerderheid. Daar staat tegenover dat maar liefst 72,6 procent van de Spaanse 65-plussers de monarchie wil handhaven.

Bijna driekwart van de Spanjaarden rekent erop dat Felipe een goede koning wordt. Ruim drie op de vier inwoners vinden dat Juan Carlos de juiste beslissing heeft genomen door af te treden. Koningin Sofia blijft de populairste royal onder het Spaanse volk, gevolgd door prins Felipe en prinses Letizia.