×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Spanjaarden hebben vertrouwen in Felipe

  Aftreden was juiste beslissing Juan Carlos'

  Spanjaarden hebben vertrouwen in Felipe

  Dat de Spaanse prins Felipe straks het stokje overneemt van zijn vader Juan Carlos, is mogelijk goed nieuws voor de monarchie in het land. Uit een peiling van de krant El Mundo blijkt dat de steun voor het koningshuis sinds begin dit jaar is toegenomen.


  De monarchie is, mede door enkele incidenten, zeker niet onomstreden in Spanje. Zo ondernam Juan Carlos ten tijde van de economische crisis een luxe olifantensafari in Botswana en kwamen zijn schoonzoon Iñaki Urdangarín en zijn dochter Cristina in opspraak vanwege vermeende fraude. Op tientallen plaatsen werd vorige week dan ook gedemonstreerd door mensen die willen dat er een referendum wordt gehouden waarin het volk zich kan uitspreken over de toekomst van het koningshuis.

  De peiling van El Mundo laat echter zien dat momenteel meer burgers achter de Spaanse royals staan dan eerder dit jaar. In januari liet 49 procent van de Spanjaarden namelijk nog weten voorstander te zijn van de monarchie; zo'n vijf maanden later is dat aandeel gestegen naar 56 procent van de inwoners. Alleen onder jongeren zijn aanhangers van de republiek nipt in de meerderheid. Daar staat tegenover dat maar liefst 72,6 procent van de Spaanse 65-plussers de monarchie wil handhaven.

  Bijna driekwart van de Spanjaarden rekent erop dat Felipe een goede koning wordt. Ruim drie op de vier inwoners vinden dat Juan Carlos de juiste beslissing heeft genomen door af te treden. Koningin Sofia blijft de populairste royal onder het Spaanse volk, gevolgd door prins Felipe en prinses Letizia.

  10 juni 2014 - 09:07