Spanjaarden demonstreren tegen monarchie

Op tientallen plaatsen in Spanje is maandagavond gedemonstreerd voor een referendum waarin Spanjaarden de keuze krijgen tussen handhaving van de monarchie onder koning Felipe VI of de herinvoering van de in 1939 bloedig afgeschafte republiek. De oproep om te komen demonstreren was maandag spontaan via sociale media gedaan nadat koning Juan Carlos zijn aftreden bekendmaakte.

De opkomst was op de Puerto del Sol, een plein in het hart van Madrid, het grootst, zo melden Spaanse media. Daar waren enkele tienduizenden bijeen, gewapend met de vlag van de laatste (tweede) Spaanse republiek. ‘España, mañana, será republicana’ werd geroepen: ‘het Spanje van morgen is een republiek’. Ook in onder meer Barcelona, Valencia en Palma gingen mensen de straat op.

In Catalonië, Galicië en Baskenland voegden zich bij de demonstranten ook betogers die voorstander zijn van het uiteenvallen van Spanje en zelfstandigheid van hun eigen regio. Twee internetpagina’s die het verzoek voor een referendum ondersteunen hebben in enkele uren tijd al meer dan 100.000 steunbetuigingen gekregen aldus de krant El Mundo.

De Spaanse linkse politieke partijen zijn altijd voorstander geweest van afschaffing van de monarchie. Ze grijpen de troonswisseling na 39 jaar regering van koning Juan Carlos aan om die wens werkelijkheid te laten worden.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen