×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Spanjaarden demonstreren tegen monarchie

  Na aankondiging aftreden Juan Carlos

  Spanjaarden demonstreren tegen monarchie

  Op tientallen plaatsen in Spanje is maandagavond gedemonstreerd voor een referendum waarin Spanjaarden de keuze krijgen tussen handhaving van de monarchie onder koning Felipe VI of de herinvoering van de in 1939 bloedig afgeschafte republiek. De oproep om te komen demonstreren was maandag spontaan via sociale media gedaan nadat koning Juan Carlos zijn aftreden bekendmaakte.


  De opkomst was op de Puerto del Sol, een plein in het hart van Madrid, het grootst, zo melden Spaanse media. Daar waren enkele tienduizenden bijeen, gewapend met de vlag van de laatste (tweede) Spaanse republiek. ‘España, mañana, será republicana’ werd geroepen: ‘het Spanje van morgen is een republiek’. Ook in onder meer Barcelona, Valencia en Palma gingen mensen de straat op.

  In Catalonië, Galicië en Baskenland voegden zich bij de demonstranten ook betogers die voorstander zijn van het uiteenvallen van Spanje en zelfstandigheid van hun eigen regio. Twee internetpagina’s die het verzoek voor een referendum ondersteunen hebben in enkele uren tijd al meer dan 100.000 steunbetuigingen gekregen aldus de krant El Mundo.

  De Spaanse linkse politieke partijen zijn altijd voorstander geweest van afschaffing van de monarchie. Ze grijpen de troonswisseling na 39 jaar regering van koning Juan Carlos aan om die wens werkelijkheid te laten worden.

  3 juni 2014 - 09:53