Spain Royalty

Spaanse regering is blij met vertrek Juan Carlos

De regering in Spanje hoopt dat het vertrek van de oud-koning betekent dat de monarchie in het land weer in een beter daglicht komt te staan.

Maandag werd na de aankondiging rondom Juans Carlos’ vertrek, direct positief gereageerd vanuit de regering. Het kantoor van premier Pedro Sánchez liet weten dat de Spaanse monarchie hier vast en zeker ‘sterker’ uit zal komen. Verder is er opluchting dat de inspanningen van de huidige koning Felipe niet langer zullen worden belemmerd.

Het was een energievretende periode voor Felipe. Zijn bloedeigen vader, die na zijn aftreden de eretitel koning meekreeg in 2014, maakte het hem nagenoeg onmogelijk een nieuw, fris en positief beleid te voeren. Felipe probeerde met man en macht rechtovereind te blijven, legde veel ‘goodwill’-bezoeken en tripjes af. En liet zich regelmatig met vrouw en dochters fotograferen, om toch maar te proberen het idee van stabiliteit en een sterke monarchie te bevestigen.

Het is voor Felipe en mogelijk het hele land een opluchting dat Juan Carlos – het zorgenkind – zelf besloten heeft te vertrekken uit Spanje. Volgens de regering kan de monarchie daar dus louter sterker uit komen, royaltykenners wereldwijd denken echter dat de klus nog niet geklaard is. De puinhoop en schade is fors. En Spanje kent bovendien fikse groepen anti-monarchisten. Zij zullen niet opeens stil worden, na het vertrek van de ene maar het aanblijven van de andere vorst. Het is dus afwachten of de gemoederen bedaren. En Felipe zijn frisse, positieve toon kan blijven doorzetten.

Lees ook:

De kogel is door het Zarzuelapaleis: Juan Carlos vertrekt

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen