Spaanse prinses Cristina wil gerechtigheid

De Spaanse prinses Cristina (48) wil dat het recht zijn beloop krijgt. Dat heeft haar advocaat, Miquel Roca, woensdag gezegd. Dinsdag werd bekend dat de jongste dochter van koning Juan Carlos opnieuw wordt verdacht van witwassen en belastingontduiking. Ze moet op 8 maart voor de rechter verschijnen.

De advocaat sprak dinsdag met de prinses. Hij zei dat hij vermoedt dat Cristina niet blij is met de dagvaarding. ''Dit is geen partijtje voetbal. Dit is een serieuze zaak waarin rechten, belangen, normen en waarden op het spel staan.'' Mogelijk overlegt hij de komende dagen opnieuw met haar. De prinses verhuisde vorig jaar met haar vier kinderen naar het Zwitserse Genève vanwege haar werk.

Cristina zou een rol hebben gespeeld in het gesjoemel met geld van stichting Noós, een liefdadigheidsorganisatie. Haar echtgenoot Iñaki Urdangarín was bestuurder van die organisatie. Hij wordt al langer verdacht van geknoei met miljoenen euro's die voor de stichting waren bestemd.

Afgewezen

De rechter wil duidelijkheid over de rol van Cristina in het geheel. Volgens haar advocaten was ze niet betrokken bij de zakelijke activiteiten van haar man. Ook zou ze niet op de hoogte zijn geweest van de financiële situatie van de liefdadigheidsstichting.

De prinses gaat in beroep tegen de dagvaarding. Advocaat Roca heeft goede hoop dat het verzoek om Cristina te horen net als vorig jaar wordt afgewezen.