×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Harry en Meghan aan de slag

  Door Marc van der Linden

  De eerste klap is een daalder waard. Als het waar is dat Harry en Meghan voor hun eerste optreden als sprekers bijna een miljoen euro hebben gekregen, dan hebben ze dat heel goed onderhandeld. Elk bedrijf dat dit paar inhuurt krijgt publiciteit, maar het eerste het meeste. In dit geval was het de financiële instelling…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Spaanse prinses Cristina blijft verdachte

  Zus koning Felipe beschuldigd van faciliteren belastingontduiking

  Spaanse prinses Cristina blijft verdachte

  De rechtbank in Palma heeft vrijdag bekendgemaakt dat prinses Cristina niet wordt ontslagen van rechtsvervolging. De zus van koning Felipe wordt beschuldigd van het faciliteren van de belastingontduiking door haar man Iñaki Urdangarín, die samen met nog een aantal anderen ook terechtstaat op Mallorca. Het paleis liet weten de beslissing van de rechters te respecteren.


  De rechtbank publiceerde vrijdag een 85 pagina's tellend document waarin wordt uitgelegd waarom de prinses niet vrijuit gaat. De advocaten van Cristina én het ministerie van Financiën vonden dat vervolging niet nodig was. Ze deden daarbij een beroep op jurisprudentie van het Spaanse hooggerechtshof.

  Dat had in een andere zaak bepaald dat een aanklacht niet in behandeling genomen hoefde te worden als die alleen afkomstig was van een niet-betrokken burgerlijke partij en bijvoorbeeld niet van de belastingdienst. Dat is namelijk het geval bij Cristina, die is aangeklaagd door de anti-corruptiegroepering 'Schone Handen'.

  Niet van toepassing

  Bij de opening van de rechtszaak begin deze maand hadden de raadsman van de prinses en de vertegenwoordiger van het ministerie betoogd dat de jurisprudentie ook van toepassing was op Cristina. De drie rechters vonden echter van niet. Cristina moet nu later dit jaar – het proces duurt tot juni en zij is de laatste van de verdachten die terechtstaat – weer in het beklaagdenbankje verschijnen.

  Volgens waarnemers is de beslissing van de rechtbank zowel goed als slecht voor het koningshuis. Goed omdat er geen twijfel is dat de prinses een voorkeursbehandeling krijgt en slecht omdat ze de komende maanden door het proces in de schijnwerpers blijft staan.

  29 januari 2016 - 11:38