2020 12 27

Spaanse koning breekt alle kijkcijferrecords met kerst

Koning Felipe van Spanje heeft met zijn kersttoespraak van dit jaar alle records gebroken. Uit de kijkcijfers blijkt dat bijna 10,8 miljoen mensen naar de uitzending op kerstavond hebben gekeken, zo meldt nieuwssite El Confidential.

Een flinke prestatie, want het is het hoogste aantal kijkers sinds 1992, toen de cijfers voor het eerst werden bijgehouden. Alleen de kersttoespraak van koning Juan Carlos, de vader van Felipe, in 1993 haalde ook meer dan tien miljoen kijkers (10,3 miljoen). Vorig jaar keken 7,5 miljoen Spanjaarden naar de uitzending, die toen op 25 zenders werd vertoond. Dit jaar was de kersttoespraak op maar liefst 29 zenders te bekijken. 

Koning Felipe scoorde volgens een uitsplitsing van de kijkcijfers het best in de koningsgezinde regio’s Castilla Léon, Aragón en Asturië, waar meer dan tachtig procent van de mensen die op dat moment televisie keken afstemden op de toespraak. In Catalonië (46,5 procent) en Baskenland (58,6 procent) was dat beduidend minder. Het was niet alleen de best bekeken toespraak van de Spaanse koning, het was ook de langste die hij sinds zijn aantreden in 2014 heeft gegeven. Hij gebruikte welgeteld 1697 woorden!

LEES OOK:

Kersttoespraak Willem-Alexander was kijkcijferhit

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.