×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Elena raakt vergoeding kwijt

  Zus Spaanse koning kan representatiekosten niet meer declareren

  Prinses Elena raakt vergoeding kwijt

  Er zal in het Zarzuela paleis in Madrid nog wel een hartig woordje worden gewisseld door prinses Elena (50) en haar broer koning Felipe VI. Door zijn troonsbestijging vorige maand maakt Elena staatsrechtelijk gezien niet langer deel uit van de koninklijke familie en nu is Felipe ook van plan haar representatiekosten niet meer te vergoeden.


  Voor Elena een schok want ze is bijna haar hele leven actief geweest voor het ‘familiebedrijf’. Bij voorkomende gelegenheden kan ze de koning of de staat nog wel vertegenwoordigen, maar de kosten zijn voor eigen rekening, aldus de krant El Mundo die maandag bericht over vergaande hervormingen die Felipe doorvoert om het koningshuis transparanter te maken.

  Zo laat hij de jaarrekening voortaan ook tegen het licht houden door de Rekenkamer en komt er een regeling voor geschenken aan de leden van de koninklijke familie en krijgt het personeel dat voor het koningshuis werkt een speciale gedragscode.

  In Spanje wordt onderscheid gemaakt tussen ‘de koninklijke familie’ en de ‘familie van de koning’. In de eerste groep zit Felipe VI met zijn gezin en zijn ouders, in de tweede categorie bevinden zich onder meer zijn zussen Elena en Cristina en hun kinderen. Felipe heeft ook bepaald dat de leden van de eerste groep alleen voor de publieke zaak mogen werken.

  28 juli 2014 - 17:11