Prinses Cristina voor de rechter

Prinses Cristina, de jongste zus van de Spaanse koning Felipe, moet terechtstaan voor corruptie. De rechter die de zaak-Nóos behandeld, heeft maandag laten weten dat zij in twee fraudezaken waarvan haar man Iñaki Urdangarín wordt verdacht, ook voor de rechter moet verschijnen.

Urdangarín wordt ervan verdacht dat hij en zijn zakenpartner Diego Torres te veel geld hebben opgestreken met hun stichting Nóos. Ze lieten de regeringen van de regio's de Balearen en Valencia te veel geld betalen voor niet of slechts gedeeltelijk uitgevoerde activiteiten. Het extra geld sluisden ze weg via een reeks bankrekeningen. Het zou gaan om 6 miljoen euro, schrijft de Spaanse krant El Pais. Prinses Cristina (49) was mede-eigenaar van een van de rekeningen die voor het witwassen werden gebruikt.

De Spaanse prinses is sinds 1997 getrouwd met Urdangarín, een voormalig olympische handballer. Beiden hebben steeds ontkend. Ook de koninklijke familie van Spanje heeft zich tot nu toe gedistantieerd van de fraudebeschuldigingen.

Cristina en haar man moeten naar verwachting in de tweede helft van 2015 voor de rechter verschijnen in Palma. Ook vijftien anderen zijn aangeklaagd in de fraudezaak. Als Urdangarín schuldig wordt bevonden, kan hij tot twintig jaar celstraf worden veroordeeld.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen