(file) Spain Monarchy

Nieuw corruptieonderzoek naar Juan Carlos

De gepensioneerde Spaanse koning Juan Carlos is opnieuw in de media. Er loopt namelijk een nieuw corruptieonderzoek naar hem. De Spaanse procureur-generaal Dolores Delgado heeft het parket van de aanklager tegen corruptie en georganiseerde misdaad opdracht gegeven de bevindingen daarvan onmiddellijk te sturen naar de Tweede Onderzoekskamer van het Hooggerechtshof, dat de financiële handel van de koning al bekijkt.

Dit tweede onderzoek richt zich op het mogelijk witwassen van geld en het ontduiken van belastingen. Deze strafbare feiten zouden zich hebben afgespeeld na de troonswisseling in 2014 en daarmee na het opheffen van zijn onschendbaarheid. Juan Carlos zou dit keer wel vervolgd kunnen worden, anders dan voor het vermoeden van omkoping en corruptie bij het verwerven van een contract voor een hogesnelheidslijn in Saudi-Arabië. Dat was voor 2014 en de speciale onderzoeksrechter van het Hooggerechtshof kwam vorige week al tot de conclusie dat de koning daarvoor niet kan worden aangepakt.

De procureur-generaal wil door het inschakelen van het Hooggerechtshof ook voorkomen dat er voortdurend uit het onderzoek wordt gelekt naar media, hetgeen in Spanje vaak en veel voorkomt. Door een lek kwam het onderzoek ook aan het licht.

LEES OOK:

De Spaanse koningin reikt prijzen uit!

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.