×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Mexico vraagt om excuses koning Felipe

  2021 als jaar van historische verzoening

  Mexico vraagt om excuses koning Felipe

  Mexico wil dat de Spaanse koning en de paus hun excuses aanbieden voor de misdaden tegen de inheemse volkeren tijdens de verovering en onderwerping van Mexico in de 16de eeuw. Dat heeft de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador in een brief aan de koning Felipe en paus Franciscus gevraagd.

  Volgens de Mexicaanse president was de verovering een invasie, waarbij de volkeren onderworpen zijn, zegt hij in een videoboodschap. “De Spaanse verovering is met zwaard en kruis uitgevoerd.”

  Obrador hoopt dat 2021 een jaar van “historische verzoening” wordt. Dat jaar heeft voor Mexico drie belangrijke data. In 1521 viel de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán, die in 1321 werd opgericht, in Spaanse handen. In 1821 werd Mexico onafhankelijk. “Dat is het moment om ons te verzoenen, maar eerst vragen we om excuses.”

  De Spaanse regering heeft het verzoek om excuses afgewezen. Volgens een verklaring van de regering kan de komst van Spanjaarden in het gebied wat nu Mexico is niet in het licht van de huidige tijd worden gezien. Spanje wil wel met Mexico blijven samenwerken om de vriendschappelijke banden te verbeteren en toekomstige obstakels het hoofd te bieden.

  26 maart 2019 - 09:07