×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Madrid is klaar voor inhuldiging Felipe VI

  Nieuwe Spaanse koning legt donderdag eed af

  Madrid is klaar voor inhuldiging Felipe VI

  Spanje krijgt donderdag een nieuwe koning: Felipe VI. De 46-jarige prins volgt zijn vader Juan Carlos I (76) op, die begin van de maand bekendmaakte dat hij na bijna 40 jaar aftreedt.


  De Spaanse hoofdstad Madrid is er klaar voor. De straten zijn schoongemaakt en hekken staan langs de route die de nieuwe koning en zijn vrouw in een rijtuig afleggen naar het koninklijk paleis. Daar is na na afloop een receptie. Daarvoor zijn geen buitenlandse gasten uitgenodigd. Bijna 1000 journalisten uit 24 landen volgen de plechtigheden in Madrid.

  De Spaanse regering heeft voor de gelegenheid het dreigingsniveau voor terrorisme verhoogd van het laagste niveau (vier) naar drie. Zo kan bijvoorbeeld de toegang tot vliegvelden of kerncentrales worden beperkt. Zo'n 7000 agenten van gespecialiseerde eenheden worden ingezet tijdens de troonswisseling. In ons land waren bijna 10.000 agenten op de been tijdens de troonswisseling van Willem-Alexander vorig jaar in Amsterdam.

  Juan Carlos treedt woensdag officieel af. Tijdens een korte ceremonie tekent hij een speciaal daarvoor opgestelde wet. Donderdag draagt hij het bevel over de strijdkrachten aan zijn zoon over. Na de plechtigheid vertrekt de nieuwe koning met zijn vrouw Letizia en hun twee dochters Leonor en Sofia naar het Huis van Afgevaardigden voor het afleggen van de eed. Aansluitend houdt Felipe VI zijn eerste toespraak als koning. Na de ceremonie volgt een militair defilé, een rijtoer door de stad en een balkonscène bij het koninklijk paleis.

  17 juni 2014 - 16:49