×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Kopzorgen voor jarige koning Felipe

  Kopzorgen voor jarige koning Felipe

  Koning Felipe kan maandag niet met een gerust hart zijn verjaardagskaarsjes uitblazen. Dat schrijven kranten als El Mundo en El País. De Spaanse koning moet zich zorgen maken over de uitspraak in het strafproces tegen zijn zwager Iñaki Urdangarin en zus prinses Cristina, over het streven naar onafhankelijkheid van Catalonië en een nieuw schandaal rond zijn vader koning-emeritus Juan Carlos.


  Felipe is er sinds zijn aantreden in juni 2014 in geslaagd de monarchie weer aanzien en vertrouwen te geven nadat die door zijn vader in rap tempo door een reeks pijnlijke affaires waren beschadigd. Juan Carlos heeft zich de afgelopen drie jaar nog maar weinig laten zien en de verhouding met Felipe is volgens waarnemers koel.

  Recente onthullingen dat twintig jaar geleden uit een geheim fonds miljoenen aan zwijggeld zou zijn betaald aan Bárbara Rey, een vriendin van Juan Carlos, hebben de relatie niet verbeterd. Geruchten over de relatie bestonden al lang, maar sappige details waren altijd onderdrukt. Koningin Sofia kon haar ontstemming en woede niet verbergen toen ze samen met haar man en het huidige koningspaar bij de uitreiking van de nationale sportprijzen was. Ze keurde Juan Carlos geen blik waardig, en liet hem bijna omvallen toen ze zich bij haar zoon en schoondochter voegde.

  Hoofdpijndossier

  Meer gevaar echter heeft Felipe te duchten wanneer de rechtbank in Palma naar verwachting eind maart met de uitspraak komt in de zaak Nóos, waarin tegen zijn zwager 19,5 jaar cel is geëist voor een waslijst aan misdaden zoals fraude, witwassen en belastingontduiking. Wat de uitkomst ook is, en Iñaki gaat vrijwel zeker in beroep, het slaat terug op de monarchie.

  Het grootste hoofdpijndossier is het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië. Felipe is als koning het symbool van de eenheid van Spanje en als Catalonië een referendum doordrukt over onafhankelijkheid van Spanje, staat de koning machteloos of met een verkleind koninkrijk.

  30 januari 2017 - 09:34