Koningin Sofía blijft wél in Zarzuelapaleis wonen

Nu haar man, en oud-koning van Spanje, Juan Carlos ervoor heeft gekozen het land te verlaten, was het nog even spannend wat Sofía zou gaan doen. Daarover is nu duidelijkheid gekomen.

Sofía is 81 jaar. En al bijna 60 jaar getrouwd met de inmiddels verguisde oud-koning Juan Carlos. Met hem kreeg ze dochters Elena en Cristina, en zoon Felipe. Die nu koning van Spanje is. En waarschijnlijk met de nodige opluchting zijn vader ziet vertrekken.

Overigens leidden Sofía en Juan Carlos al jaren een gescheiden bestaan. Maar dat was nooit officieel bekendgemaakt en er werd ook niet hardop over gesproken. Dat de breuk nu zo ‘zichtbaar’ wordt voor een ieder, door Sofía’s besluit om wél in Spanje – en sterker nog: wél in het paleis – te blijven wonen, gaat haar wellicht nog een tijdje wat extra pers opleveren, maar zal door velen juist ook goed begrepen en gerespecteerd worden.

Sofía is volgens kenners op geen enkele manier betrokken bij de vreemde geldtransacties en duistere praktijken van haar man. Ze neemt al enige tijd afstand van hem – zij het niet officieel dus – waardoor bijvoorbeeld ook hun gouden bruiloft in 2012 niet gevierd werd. Ze is nog altijd actief als beschermvrouwe voor stichtingen en maakt zich graag nuttig voor de Spaanse maatschappij. Dit deed ze al en is ze blijven doen na Juan Carlos’ aftreden als koning. Naar verwachting zet ze haar werkzaamheden voort. En gaat ze nog eventjes niet met pensioen.

Spain Royalty Music

Lees ook:

Spaanse regering is blij met vertrek Juan Carlos

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA