F316df24b027d290104b73ca25d7873b

Koningin Letizia hoort alarmerende berichten over mentale gezondheid Spanjaarden

De coronacrisis doet nogal wat met de mentale gezondheid van veel mensen. De Spaanse koningin Letizia heeft zich donderdag uitgebreid laten bijpraten over hoe dat gaat in Spanje. In het Zarzuelapaleis hoorde ze dat de gevolgen “hun tol beginnen te eisen”. Volgens de Spaanse federatie voor geestelijke gezondheid “zijn er mensen die deze kritieke situatie al omschrijven als de vierde golf”.

Zo blijkt bijvoorbeeld uit verschillende onderzoeken dat de zelfmoordgedachten stegen met “8 tot 10 procent, vooral bij jonge mensen”. Verder had de helft van de Spanjaarden mentaal last van de lockdown, waardoor meer medicijnen werden gebruikt. Onder vrouwen ging het gebruik met ruim 15 procent omhoog.

Gezien dat percentage vindt de confederatie het dan ook belangrijk dat er aandacht is voor de verschillende effecten die Covid-19 heeft op mannen en vrouwen. “Vrouwen lopen een groter risico dat hun geestelijke gezondheid verslechtert vanwege risicofactoren zoals ongelijkheden in de professionele sfeer, last van gezins- en zorgtaken en geweld tegen vrouwen.”

Letizia kreeg te horen dat er dringend wat moet veranderen. “We eisen dat mensen met psychische stoornissen worden opgenomen in de prioriteitsgroepen om een vaccinatie tegen Covid-19 te krijgen”, zei González. Onderzoek toont volgens de voorzitter aan dat deze mensen een hoger risico lopen besmet te raken met het coronavirus. En als ze besmet raken, hebben mensen met bijvoorbeeld schizofrenie een slechtere prognose. Daarnaast wil de groep dat er snel meer middelen voor geestelijke gezondheidszorg komen in Spanje.

LEES OOK:

RVD legt fysieke werkbezoek van de koning uit: ‘‘We wegen voors en tegens af’’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen