×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Felipe bij uitreiking Karelsprijs

  'herinnering dat de Europese droom niet eindigt'

  Koning Felipe bij uitreiking Karelsprijs

  De Spaanse koning Felipe heeft donderdag in Aken de jaarlijkse uitreiking van de prestigieuze Karelsprijs bijgewoond. De naar keizer Karel de Grote (742-814) vernoemde Europese onderscheiding ging dit jaar naar Antonio Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties en oud-premier van Portugal. Guterres kreeg de prijs onder meer omdat hij in de complexe wereld handelt “op basis van Europese waarden, vooral om vrede, vrijheid en democratie te realiseren.”

  Koning Felipe hield in de Kroningszaal van het stadhuis van Aken de inleidende toespraak, waarin hij zei zeer verheugd te zijn dat Guterres als eerste Portugees de prijs ontvangt. “Het werk van António Guterres en zijn benoeming aan het hoofd van de VN dienen als een duidelijke herinnering dat de Europese droom niet eindigt aan onze grenzen; dat onze idealen dezelfde zijn als die gedeeld worden door miljoenen mensen over de hele wereld, uit alle sociale lagen en die behoren tot alle generaties en culturele tradities “.

  Na de uitreiking, waarbij ook een aantal eerdere winnaars aanwezig was, onder wie EU-commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, verscheen het gezelschap op het balkon van het stadhuis van Aken aan het wachtende publiek. De Spaanse koning was woensdag al naar Aken gekomen en was onder meer aanwezig bij het diner dat ter ere van de prijswinnaar door de burgemeester van de Duitse stad werd aangeboden.

  De Karelsprijs wordt sinds 1950 toegekend aan mensen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenheid. De uitreiking is altijd op Hemelvaartsdag. Nederlandse winnaars waren minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns (1967) en koningin Beatrix (1996). Felipe’s vader koning Juan Carlos kreeg de onderscheiding in 1982.

  30 mei 2019 - 16:25