×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • koning-emeritus Juan Carlos stapt uit publieke functie

  Per 2 juni gaat de Spaanse met pensioen

  koning-emeritus Juan Carlos stapt uit publieke functie

  De Spaanse koning-emeritus Juan Carlos trekt zich terug uit het openbare leven. Op 2 juni, precies vijf jaar nadat hij aankondigde afstand van de troon te willen doen, gaat de 81-jarige vader van koning Felipe officieel met pensioen, zo kondigde het Spaanse koningshuis maandag aan.

  Juan Carlos stelt in een brief aan zijn zoon Felipe, die is gepubliceerd op de website van het hof, dat het na vijf jaar tijd is voor een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Volgens het voormalige staatshoofd heeft hij zijn beslissing vorig jaar gemaakt nadat hij zijn 80e verjaardag en het 40-jarig bestaan van de Spaanse grondwet had gevierd.

  “Met een weloverwogen overtuiging heb ik vandaag mijn verlangen geuit om deze stap te zetten en op 2 juni te stoppen met alle institutionele activiteiten”, aldus Juan Carlos. “Ik neem deze beslissing als een trotse vader en met grote genegenheid. Een dikke knuffel van je vader”, zo sluit hij de brief af.

  Het aantal publieke optredens van koning Juan Carlos was sinds zijn troonsafstand in 2014 overigens beperkt. Opvolger Felipe hield zijn vader liever op afstand vanwege de vele schandalen en schandaaltjes – van seriële echtbreuk tot mogelijke belastingontduiking – die aan Juan Carlos kleven. De koning-emeritus houdt zich daarom voornamelijk met liefhebberijen als zeilen, lekker eten, het bijwonen van stierengevechten en uitstapjes naar de Formule 1 bezig.

  Juan Carlos tobt bovendien met zijn gezondheid. Eerder dit jaar werd bekend dat hij een operatie had ondergaan wegens huidkanker.

  28 mei 2019 - 09:09