Juan Carlos werkt op verjaardag aan toespraak

Koning Juan Carlos heeft vandaag niets bijzonders voor zijn 76e verjaardag gedaan. Dat heeft een paleiswoordvoerder laten weten aan de Spaanse media. De koning bereidde zijn toespraak voor die hij maandag uitspreekt tijdens een ontvangst in het Koninklijk Paleis ter gelegenheid van het zogenoemde Pasqua Militair en verder deed hij zijn dagelijkse oefeningen voor zijn heup. Juan Carlos heeft in november een nieuwe kunstheup gekregen.

Een publieke viering van de verjaardag van de koning, zoals in Nederland of Groot-Brittannië gebruikelijk, kent Spanje niet. Vorig jaar, toen hij 75 jaar werd, liet de koning een uitgebreid feest achterwege onder verwijzing naar de economische crisis en de noodzakelijke bezuinigingen. De koning lag toen ook onder vuur voor het ondernemen van een dure vakantietrip naar Botswana om op olifanten te jagen. Die reis bleef geheim tot Juan Carlos lelijk ten val kwam en zijn heup brak.

Het Pasqua Militar wordt jaarlijks gehouden op 6 januari, het feest van Driekoningen, en herinnert aan de Spaanse overwinning in 1782 op de Britten bij Menorca. De strijdkrachten worden in het paleis in het zonnetje gezet, er is een parade en zowel de koning als de minister van defensie houden een toespraak. Het signaleert in feite ook het nieuwe jaar voor Defensie. Naast het koningspaar zijn ook prins Felipe en prinses Letizia bij de plechtigheid aanwezig.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen