Juan Carlos volgt voorbeeld Beatrix

Koning Juan Carlos van Spanje is de vierde vorst die in iets meer dan een jaar tijd is afgetreden. Koningin Beatrix, koning Albert der Belgen en emir Hamad van Qatar gingen hem vorig jaar voor. Ook paus Benedictus XVI besloot terug te treden.

Juan Carlos is de eerste koning van de Spaanse koningen die vrijwillig aftreedt. De koning heeft zich lang tegen het idee van aftreden verzet. Zijn werk was nog niet af, aldus Juan Carlos vorig jaar in een interview ter gelegenheid van zijn 75e verjaardag. De aankondiging van haar aftreden door koningin Beatrix enkele weken later zorgde ervoor dat er ook in Spanje vrijer over een mogelijk aftreden van de koning werd gesproken. Voorheen rustte er een taboe op dat onderwerp, mede vanwege de wankele constitutionele verhoudingen in Spanje.

Volgens de Spaanse premier Mario Rajoy, die het aftreden van Juan Carlos maandag bekendmaakte, vond de koning nu de tijd gekomen om het ambt over te dragen aan zijn zoon prins Felipe. Rajoy verwacht het Spaanse parlement op korte termijn bijeen te roepen om Felipe in te huldigen als koning Felipe VI.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen