Juan Carlos: tijd voor nieuwe generatie

Koning Juan Carlos heeft maandagmiddag in een korte televisietoespraak zijn aftreden toegelicht. "Het is tijd voor een nieuwe generatie", aldus de koning, die zijn toespraak hield vanuit het Zarzuela-paleis aan de rand van Madrid.

Achter de koning was een foto zichtbaar van Juan Carlos met troonopvolger Felipe en diens oudste dochter Leonor. De problemen van deze tijd vragen om een nieuwe aanpak, aldus de koning die na een regering van bijna 39 jaar zijn ambt heeft neergelegd. Juan Carlos benadrukte dat hij koning heeft willen zijn van ‘alle Spanjaarden’.

Hij sprak zijn dankbaarheid uit dat hij koning heeft mogen zijn en betrok ook zijn echtgenote koningin Sofia in de dankbetuiging. Zonder haar steun had hij zijn werk niet kunnen doen. Juan Carlos sprak zijn vertrouwen uit in zijn opvolger Felipe, die op zijn beurt gesteund zal worden door prinses Letizia, aldus de koning in zijn toespraak. Juan Carlos is vorig jaar, toen hij 75 werd, begonnen zijn aftreden voor te bereiden. Nu was het juiste moment voor een rimpelloze troonswisseling, zo verklaarde de koning.

De Spaanse regering komt dinsdag in een bijzondere zitting bijeen om de opvolging ook wettelijk in goede banen te leiden en de inhuldiging van koning Felipe VI te regelen.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen