Juan Carlos krijgt lof in Spaanse media

Spaanse media staan vandaag royaal stil bij de tachtigste verjaardag van koning Juan Carlos. De koning viert die in familiekring in paleis Zarzuela. De gastenlijst is niet bekendgemaakt en er wordt druk gespeculeerd of dochter prinses Cristina erbij zal zijn.

Juan Carlos is de eerste Spaanse monarch die tachtig wordt, zo merkten de kranten op. In veel artikelen wordt de balans opgemaakt van zijn bijna veertig jarig koningschap dat in juni 2014 nogal abrupt eindigde na een reeks schandalen en gezondheidsproblemen. De koning verdween naar de achtergrond en werd vorig jaar zelfs niet uitgenodigd voor een belangrijke herdenking in het parlement. Alsof de verjaardag van een gebouw wordt gevierd en de bouwer en architect bij het feest worden vergeten. 'Onbegrijpelijk', aldus de krant ABC vrijdag.

'Het is goed nieuws dat de koning nu wel de aandacht krijgt die hij verdient', zei Carlos Herrera op televisiezender COPE. 'In Spanje hebben we het geluk gehad dat op een delicaat moment in onze geschiedenis, in 1975, een man arriveerde die wist wat hem te doen stond. Hij was in staat ons land tot Europa te brengen. waartoe we wel geografisch maar niet politiek behoorden. Bovendien bevorderde hij de moeilijke overgang van de dictatuur van generaal Franco naar de democratie'.

De koning stond volgens Herrera voor dialoog en consensus: 'Politici vandaag de dag kunnen daar nog wat van leren'. Juan Carlos had tevens de moed en wijsheid de monarchie te redden door afstand te doen van de troon en ook daarvoor verdient hij alle lof. 'Had hij zwakke punten? Natuurlijk. Wie niet? Maar de volledige balans van zijn werk is het waard om te worden onderstreept en gevierd'.

El País maant in een commentaar de huidige politieke leiders om in de geest van Juan Carlos te handelen. 'De waarden die nationale verzoening en de transformatie van Spanje in een moderne Europese staat mogelijk maakten moeten niet worden vergeten. Het kan deze dagen helpen om de belangrijkste problemen van ons land op te lossen, van de Catalaanse kwestie tot de noodzakelijke hervormingen van de grondwet', aldus de gezaghebbende krant.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen