×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Inhuldiging Felipe rustig verlopen in Madrid

  Redelijke belangstelling langs route naar paleis

  Inhuldiging Felipe rustig verlopen in Madrid

  Van een volksfeest zoals in Amsterdam vorig jaar bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander was donderdag in Madrid geen sprake. De dag waarop de proclamatie van Felipe VI als koning van Spanje plaatsvond, viel samen met een katholieke feestdag.


  De winkels waren daarom dicht en het bleef rustig in het centrum van de hoofdstad. Om de belangstellenden toch in een feeststemming te brengen, werden langs de route waarlangs het nieuwe koningspaar na de eedaflegging in het parlement een rijtoer maakte naar het Palacio de Oriente, met gulle hand plastic Spaanse vlaggetjes uitgereikt. Eén, twee, maar drie of vier kan ook. Er waren er genoeg.

  De conservatieve en koningsgezinde krant ABC zorgde voor posters van de nieuwe koning, met aan de achterkant de vlag en een ‘Viva el Rey’. Woensdagnacht had personeel van de gemeente Madrid alle dranghekken al van een vlag voorzien, zodat het Felipe en Letiza in hun open Rolls-Royce (die in 2004 ook werd gebruikt voor de rijtoer op hun huwelijksdag) rood en geel voor de ogen moet hebben gezien. Felipe bleef tijdens de hele rondrit staan, Letizia zat naast hem en de kinderen Leonor en Sofia kwamen anders dan eerder gezegd door het hof, niet mee.

  Demonstraties

  De route van het parlement naar het Koninklijk Paleis was al vroeg afgezet. Vanaf 10 uur mocht ook niemand meer oversteken. Ruim 6000 agenten en militairen, waaronder meer dan 100 scherpschutters, hielden de zich langzaam verzamelende menigte in de gaten. Demonstraties waren door de burgemeester van Madrid verboden, republikeinse vlaggen eveneens. De autoriteiten wilden geen confrontatie tussen monarchisten en republikeinen.

  De belangstelling langs de route viel mee, niet meer dan 4 tot 5 rijen dik, op veel plaatsen minder. Dat nam niet weg dat het koningspaar onderweg werd toegejuicht. Van vreemde uitdossingen en nepkronen zoals in Nederland, was echter geen sprake.

  19 juni 2014 - 14:51