Spain Royalty

Hoera! Sofía van Spanje is vandaag jarig

Sofía mag 83 kaarsjes uitblazen. De oud-vorstin en vrouw van Juan Carlos deelt haar geboortejaar met één van onze Nederlandse royals. Deze en meer leuke weetjes (en foto’s!) over Sofía van Spanje.

Te beginnen met ‘Sofía van Spanje’, want eigenlijk is zij ‘Sofía van Griekenland en Denemarken’. Kleindochter Sofía wordt wél aangeduid met ‘Sofía van Spanje’. En beide dames hebben een accent op de i in hun voornaam. Toch wordt deze nog weleens vergeten door de schrijvende pers.

Jarige Sofía werd geboren Sophía Margaríta Viktoría Frederíki. Toen dus ook al een accent op de i, maar óók een andere spelling van haar eerste naam. Het gebeurt vaker dat royal namen ‘mee-veranderen’ al naar gelang de taal van hun ‘nieuwe’ land. Denk bijvoorbeeld aan Grace Kelly – die bekend kwam te staan als Grazia van Monaco.

Sofía deelt haar geboortejaar met niemand minder dan onze prinses Beatrix: beiden komen uit 1938! We hebben mooie foto’s van de Spaanse vorstin voor je, met steeds een interessant weetje erbij.

Het Spaanse hof gaat prat op het (promoten en het) dragen van mondkapjes. Hun social media-kanalen staan er vol mee. Waarschijnlijk probeer koning Felipe alles éxtra goed te doen, nadat de Spaanse monarchie nogal zwaar onder vuur kwam te liggen, onder meer door alle schandalen rondom zijn vader, koning-emeritus Juan Carlos.

Over Juan Carlos gesproken, op papier nog altijd getrouwd met zijn Sofía, maar er blijkt sprake te zijn geweest van een schijnhuwelijk. De twee leefden al jaren in onmin en Juan Carlos hield er zelfs een maîtresse op na. Hier zien we het paar in gelukkiger tijden, op hun huwelijksdag in 1962.

Huwelijksdag Sofia En Juan Carlos Van Website Casa Real

Ondanks haar leeftijd, zet Sofía zich nog veel in voor goede doelen. Hier sprak ze als beschermvrouwe van een stichting die zich inzet voor mensen met een neuromusculaire ziekte.

LEES OOK:

Koningin Margrethe: ‘mijn vader was een alcoholist’

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Beeld: ANP/EPA, casareal.es / EFE, Instagram @casareal