×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Gibraltar boos op koning Felipe

  Gibraltar boos op koning Felipe

  In de Britse kroonkolonie Gibraltar is met woede gereageerd op de toespraak die de Spaanse koning Felipe aan het begin van zijn staatsbezoek aan Groot-Brittannië hield in het Britse parlement. Felipe stipte daar het geschil aan dat beide landen hebben over de in 1713 bij de Vrede van Utrecht voor 'eeuwig' afgestane rots in de Middellandse Zee.


  Volgens Felipe zullen Londen en Madrid in goed onderling overleg uiteindelijk wel tot een oplossing komen. En die suggestie leidde tot een woede-uitbarsting van eerste minister Fabian Picardo. "Dat is volkomen ondemocratisch want het gaat geheel voorbij aan het bestaan van de bevolking van Gibraltar. Er zijn niet twee maar drie regeringen bij deze kwestie betrokken."

  Picardo wees er fijntjes op dat de inwoners van Gibraltar al twee keer in een referendum hebben aangegeven Brits te willen blijven. "Het is tijd dat Madrid de feiten accepteert. We willen goede relaties met Spanje, net als met elk ander land, maar we willen geen deel worden van Spanje of onder Spaanse soevereiniteit komen, in welke vorm dan ook. In deze tijd worden territoria niet meer als een schaakstuk van de ene vorst aan de de andere overgedragen."

  Britse Conservatieve parlementsleden hadden voor de toespraak van de koning in Westminster gedreigd weg te zullen lopen als Felipe nadrukkelijk Gibraltar zou opeisen, zoals hij eerder deed in een rede bij de Verenigde Naties. "We zijn het niet altijd eens", zei koningin Elizabeth in haar tafelrede bij het staatsbanket in een subtiele verwijzing naar het geschil waarbij Spanje de rotspunt terug wil hebben en de Britten wijzen op het verdrag uit 1713 en de wil van de lokale bevolking.

  14 juli 2017 - 13:36