Getuigenis prinses Cristina maand vervroegd

De Spaanse prinses Cristina zal al op 8 februari voor de rechtbank getuigen in de zaak over vermeende belastingfraude en witwaspraktijken. De rechter heeft het proces op verzoek van haar advocaten met een maand vervroegd.

Rechter José Castro maakte maandag de nieuwe datum van het getuigenverhoor bekend. De advocaten van de jongste dochter van koning Juan Carlos hadden zaterdag laten weten dat de prinses niet in beroep gaat tegen de dagvaarding. Ze zeiden dat de prinses niets te verbergen heeft en dat ze wil getuigen om de zaak niet langer te vertragen.

Daarbij verzochten ze de rechter om haar zo snel mogelijk op te roepen. Castro vertelde maandag aan journalisten dat de jongste ontwikkelingen hem hebben gedwongen de zaak naar voren te halen. Miquel Roca, een advocaat van de Spaanse prinses, reageerde maandag tevreden op het besluit van de onderzoeksrechter. ''Hoe eerder hoe beter'', zei Cristina's advocaat tegen persbureau EFE.

Stichting

Dinsdag werd bekend dat de prinses opnieuw wordt verdacht van witwassen en belastingontduiking. Cristina zou een rol hebben gespeeld in het gesjoemel met geld van stichting Noós, een liefdadigheidsorganisatie waarvan haar echtgenoot Iñaki Urdangarin bestuurder was. Hij wordt al langer verdacht van geknoei met miljoenen euro's die voor de stichting waren bestemd. Cristina deelde met haar man de zeggenschap over een firma waar grote sommen geld naartoe zouden zijn gesluisd. Cristina zou een deel daarvan voor privé-uitgaven hebben gebruikt.

De advocaten van Cristina wisten vorig jaar met succes een eerdere dagvaarding tegen de prinses van tafel te krijgen. Dat gebeurde met steun van het Openbaar Ministerie, dat ook geen aanleiding zag om Cristina aan te pakken.