Geen reden voor feest voor Iñaki

Iñaki Urdangarín viert woensdag zijn 46e verjaardag in alle stilte met zijn gezin in hun toevluchtsoord Genève, waar zijn vrouw prinses Cristina sinds afgelopen zomer werk en onderdak heeft gevonden. Iñaki komt liever niet buiten, waar Spaanse journalisten en fotografen al dagen bivakkeren om een glimp op te vangen van het van fraude en belastingontduiking beschuldigde paar.

Iñaki dacht zich te kunnen vermommen en op die manier het huis te kunnen verlaten, maar dat mislukte. ‘"¡Joder!", zei hij boos – een krachtige Spaanse vloek, zo meldde Jano Mecha van het tv-programma AR aan de krant El Mundo. Maar dat was ook alles.

Het verschil met de viering van zijn 40e verjaardag kan niet groter zijn, aldus de krant. Een grote feesttent in de tuin van het nu in beslag genomen en te koop staande huis in Barcelona en een keur aan koninklijke gasten en sporthelden. Iñaki had het helemaal gemaakt, ook al stond zijn schoonzus prinses Letizia te kniezen in een hoekje en wilde zij met niemand praten. De verhoudingen tussen het kroonprinselijk paar en Cristina en Iñaki waren toen al verzuurd.

Bemiddelaar

Iñaki Urdangarín was een succesvol drievoudig Olympische handballer en winnaar van twee bronzen medailles bij de Spelen. Hij ontmoette Cristina in Atlanta in 1996 en trouwde een jaar later. Na zijn sportloopbaan ging hij in zaken, onder meer met de stichting Nóos dat bemiddelde bij de organisatie van onder andere sportevenementen. In 2009 gaf hij dat op en verhuisde met zijn gezin naar Washington.

De verhuizing zou ingegeven zijn door het vermoeden dat het niet allemaal pluis was wat Nóos deed. In november 2011 werd er onderzoek ingesteld naar Nóos, dat als stichting zonder winstoogmerk veel te veel in rekening had gebracht voor werkzaamheden die vaak niet of maar half waren verricht. Iñaki had het geld naar buitenlandse rekeningen weggesluisd, al ontkent hij tot nu toe elke betrokkenheid. Hangende het onderzoek is hij door het paleis in de ban gedaan en inmiddels heeft de onderzoeksrechter ook Cristina een dagvaarding gestuurd. Ze wordt op 8 februari in de rechtbank in Palma verwacht.

Dat verklaart ook het posten van de media voor de deur van de woning in Genève, waar Cristina met de 4 kinderen van het paar vanwege de mediadruk in eigen land een toevlucht heeft gezocht. Voor een feestje is geen aanleiding.