‘Geen enkele vrouw mag onzichtbaar zijn’

Letizia ontpopt zich als feministische koningin.

Degenen die haar al wat langer kennen, zeggen dat de Spaanse koningin Letizia altijd een feministe is geweest. Ze vindt dat de rechten van de vrouw dezelfde moeten zijn als die van de man, iets wat haar van jongs af aan werd bijgebracht.

In haar tijd als kroonprinses stonden er weinig evenementen op haar agenda die met vrouwen te maken hadden. Ze had simpelweg niet de vrijheid die zij nu heeft om zich te richten op de zaken die zij bepleit.

Dat gebeurde pas toen ze in 2014 koningin werd. Na een periode van aanpassing aan haar nieuwe rol, hield zij op 20 april 2015 een toespraak waarin zij haar standpunt duidelijk maakte: ‘Er zijn veel dingen die verbeterd en veranderd moeten worden. Om er maar een paar te noemen: analfabetisme, kinderhuwelijken, werkloosheid onder vrouwen, geweld, ongelijkheid in lonen en in de tijd die mannen en vrouwen thuis en met kinderen doorbrengen.’

Die toespraak was het begin van Doña Letizia’s feministische werk, dat vanaf 2019 aan kracht zou winnen. Sindsdien is haar inzet voor gendergelijkheid, vrouwelijk leiderschap, de bestrijding van mannelijk geweld en empowerment aanzienlijk toegenomen.

Een van de gebieden waarop zij zich heeft geconcentreerd is de vrouwensport: ‘Het is belangrijk om vrouwensport te steunen, niet alleen voetbal. Het is belangrijk dat de samenleving de vrouwensport in Spanje krachtig blijft steunen. Laten we beginnen met voetbal, maar laten we het uitbreiden naar meer sporten.’

Vorig jaar zat zij het debat voor ter gelegenheid van de tiende verjaardag van het Verdrag van Istanbul inzake het voorkomen en bestrijden van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. De koningin nam spontaan het woord en sprak over het belang van de voortzetting van de strijd tegen gender- en huiselijk geweld tegen vrouwen en meisjes.

LEES OOK:

LETIZIA STEUNT OEKRAÏNE MET ВИШИВАНКА

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: Vanitatis