×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Felipe wachtte tot laatste moment met toespraak

  Baskenland en Catalonië zonden de rede niet uit

  Felipe wachtte tot laatste moment met toespraak

  De onzekere politieke situatie in Spanje heeft koning Felipe doen besluiten tot het laatste moment te wachten met de opname van zijn kersttoespraak.


  Dat meldt dinsdag de Spaanse krant El País. Het paleis liep daarmee het risico dat de koning verkouden zou zijn. Of dat iets anders de toespraak zou kunnen hinderen. Maar de actualiteit kreeg voorrang en de toespraak werd pas maandag opgenomen.

  Felipe sprak dinsdagavond – Nochebuena – voor de zesde keer de Spanjaarden toe. Zijn woorden zijn traditiegetrouw op een goudschaaltje gewogen omdat met name in Baskenland en Catalonië veel mensen niks te maken willen hebben met de monarchie, of zelfs maar met Spanje. In andere delen van het land is juist de verwachting dat de koning de eenheid van Spanje benadrukt en de naar zelfstandigheid strevende landsdelen op hun nummer zet.

  Publieke zenders in Baskenland en Catalonië zonden de rede niet uit, zoals de laatste jaren gebruikelijk. Het argument is dat toespraken van de presidenten van buurlanden Portugal en Frankrijk ook niet rechtstreeks op de buis komen. Waarom de toespraak van de Spaanse koning dan wel? Daar waar kijkers in beide landsdelen de koninklijke kerstboodschap wel konden zien, zijn zowel de waarderings- als de kijkcijfers lager dan in de rest van Spanje.

  De website van het koningshuis, waar de toespraak werd uitgezonden, bleek dinsdagavond geen alternatief. De site was al voorafgaand aan negen uur, het tijdstip van de uitzending, niet bereikbaar.

  25 december 2019 - 11:34