Felipe wachtte tot laatste moment met toespraak

De onzekere politieke situatie in Spanje heeft koning Felipe doen besluiten tot het laatste moment te wachten met de opname van zijn kersttoespraak.

Dat meldt dinsdag de Spaanse krant El País. Het paleis liep daarmee het risico dat de koning verkouden zou zijn. Of dat iets anders de toespraak zou kunnen hinderen. Maar de actualiteit kreeg voorrang en de toespraak werd pas maandag opgenomen.

Felipe sprak dinsdagavond – Nochebuena – voor de zesde keer de Spanjaarden toe. Zijn woorden zijn traditiegetrouw op een goudschaaltje gewogen omdat met name in Baskenland en Catalonië veel mensen niks te maken willen hebben met de monarchie, of zelfs maar met Spanje. In andere delen van het land is juist de verwachting dat de koning de eenheid van Spanje benadrukt en de naar zelfstandigheid strevende landsdelen op hun nummer zet.

Publieke zenders in Baskenland en Catalonië zonden de rede niet uit, zoals de laatste jaren gebruikelijk. Het argument is dat toespraken van de presidenten van buurlanden Portugal en Frankrijk ook niet rechtstreeks op de buis komen. Waarom de toespraak van de Spaanse koning dan wel? Daar waar kijkers in beide landsdelen de koninklijke kerstboodschap wel konden zien, zijn zowel de waarderings- als de kijkcijfers lager dan in de rest van Spanje.

De website van het koningshuis, waar de toespraak werd uitgezonden, bleek dinsdagavond geen alternatief. De site was al voorafgaand aan negen uur, het tijdstip van de uitzending, niet bereikbaar.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen