Felipe prijst Spaans-Franse strijd tegen terrorisme

Koning Felipe VI van Spanje heeft tijdens een korte tafelrede bij de lunch in het presidentieel paleis in Parijs gesproken over de gezamenlijke strijd van Spanje en Frankrijk tegen het terrorisme. Beide landen werken daarin al jaren samen, met name omdat de Baskische terreurbeweging ETA aan beide kanten van de Spaans-Franse grens actief is.

Koning Felipe, die samen met koningin Letizia, door een stralende president François Hollande in het Elysée werd ontvangen, sprak ook over de leidende rol van Frankrijk in de strijd tegen het internationaal jihadisme dat de volledige steun heeft van Spanje, aldus de koning. Hij wees op de oude historische banden tussen beide landen 'de twee oudste naties van het oude continent'. '''Zonder de bijdrage van deze twee landen zou de wereldgeschiedenis niet goed begrepen kunnen worden'', meende Felipe, wiens verre voorvader Felipe V in 1700 vanuit Frankrijk op de troon van Spanje kwam.

Frankrijk en Spanje zijn ook de enige Europese landen die zowel aan de Middellandse Zee als aan de Atlantische Oceaan grenzen, en dat gaf beide landen een naar twee kanten naar buiten gerichte oriëntatie. De koning sprak eveneens over de belangrijke wederzijdse handelsrelaties, met een handelsvolume van 66 miljard euro.

Na de lunch bij Hollande, waarbij onder anderen burgemeester Anne Hidalgo van Parijs en premier Manuel Valls aanwezig waren, ging het koningspaar bij hun vierde kennismakingsbezoek na de troonswisseling in juni ook naar het Franse parlement. Eerst naar de Assemblée Nationale en daarna de Senaat. Tussendoor was er een ontvangst bij de van oorsprong Catalaans-Spaanse premier, wiens vader Xavier een beroemd schilder was.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen