×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Felipe en Sofía scoren hoog bij Spanjaarden

  Letizia en Juan Carlos krijgen lagere cijfers van het volk

  Felipe en Sofía scoren hoog bij Spanjaarden

  In de ogen van de Spanjaarden doet koning Felipe zijn werk uitstekend. Bij een opiniepeiling in opdracht van de krant ABC oordeelde 75,3 procent van de ondervraagden positief over de in 2014 aangetreden koning.


  Dat is het hoogste cijfer dat sinds het herstel van de monarchie in 1975 is gegeven. Juan Carlos kwam voordien niet verder dan 74,8 procent en kort voor de aankondiging van zijn aftreden was het nog maar 37,2 procent.

  Koning Felipe krijgt echter niet het hoogste waarderingscijfer van de koninklijke familie. Dat is voorbehouden aan zijn moeder koningin Sofia, die later dit jaar tachtig jaar wordt. Haar inzet voor Spanje en haar professionaliteit worden beloond met 76,2 procent instemming. Dat de koningin ondanks alle onthullingen over de infideliteit van haar man haar werk is blijven doen en Spanje voorop heeft gesteld, wordt hoog op prijs gesteld.

  Juan Carlos

  De rapportcijfers van koning-emeritus Juan Carlos en koningin Letizia zijn minder hoog. De echtgenote van Felipe krijgt waardering van 58,1 procent van de Spanjaarden, terwijl Juan Carlos langzaam omhoog aan het krabbelen is: 54,7 procent. Dat is 20 procent meer dan vier jaar geleden.

  De waardering voor de koning en de monarchie is het hoogst bij kiezers van de Volkspartij PP (86,6 procent) en zoals te verwachten het laagst onder voorstanders van de republiek (17 procent). Juan Carlos krijgt ook hogere cijfers van Spanjaarden die de transitie van dictatuur naar democratie in de jaren zeventig en tachtig bewust hebben meegemaakt dan van de jongeren.

  6 augustus 2018 - 13:58