Felipe en Letizia op staatsbezoek naar Elizabeth

Koning Felipe is de eerste van de drie nieuwe koningen die volgend jaar op staatsbezoek gaat bij koningin Elizabeth, de doyenne van de Europese monarchen. Het staatsbezoek vindt plaats van dinsdag 8 maart tot en met donderdag 10 maart. Felipe 'verslaat' zijn collega's koning Willem-Alexander en koning Filip. Maar die twee zijn al wel op kennismakingsbezoek geweest en Felipe is sinds zijn aantreden in de zomer van 2014 nog niet in Londen geweest.

De betrekkingen tussen het Britse en Spaanse koningshuis zijn bijzonder goed. Koning Felipe heeft zelfs een op Balmoral in Schotland geboren overgrootmoeder en peettante, koningin Victoria Louise, zelf een kleindochter van koningin Victoria. De relaties tussen Spanje en het Groot-Brittannië echter zijn gecompliceerder waardoor bezoeken over en weer vaak worden bemoeilijkt.

Steen des aanstoots is Gibraltar, op het zuidelijke puntje van Spanje dat sinds 1713 in Britse handen is. Spanje wil de rots terug, en is uiterst gevoelig wanneer leden van de Britse koninklijke familie er op bezoek gaan. Zo bleef koning Juan Carlos weg bij het huwelijk van prins Charles en Diana Spencer omdat zij van plan waren hun huwelijkscruise op de Middellandse Zee te beginnen in Gibraltar.

Laatste moment

In 2012 mocht koningin Sofía op het laatste moment niet naar het diamanten jubileumfeest van koningin Elizabeth omdat prins Edward later die zomer op jubileumbezoek zou gaan op de rots. De Olympische Spelen werden dat jaar weer wel door de Spaanse royals bezocht en een jaar eerder waren Sofía, Felipe en Letizia wel bij het huwelijk van prins William en Catherine Middleton.

Koning Willem-Alexander is sinds zijn troonsbestijging al twee keer officieel in Groot-Brittannië geweest, maar niet op staatsbezoek. In 2013 ging hij met koningin Máxima op de thee bij Elizabeth, en vorige maand nam hij deel aan de Britse nationale dodenherdenking.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen