×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Felipe en Letizia nemen afscheid van Infanta Pilar

  Spil van de Spaanse koninklijke familie

  Felipe en Letizia nemen afscheid van Infanta Pilar

  Spaanse koningspaar heeft woensdagavond een laatste groet gebracht aan Infanta Pilar, de eerder op de dag overleden oudste zus van Felipes vader koning Juan Carlos.


  ‘Pi’, zoals haar familie haar noemde, was 83 jaar oud. Ze leed sinds een jaar aan darmkanker en was eerder in de week opgenomen in het ziekenhuis.

  Pilar is opgebaard in haar woning in de wijk Puerta de Hierro in Madrid. Haar stoffelijk overschot werd daar kort na haar overlijden heen gebracht. Aan het sterfbed waren onder meer haar vijf kinderen, haar broer koning Juan Carlos, zus Infanta Margarita en schoonzus koningin Sofia. Volgens de krant El País wordt ze gecremeerd en wordt de as bijgezet in het graf van haar in 1991 aan lymfklierkanker overleden echtgenoot Luis Gómez-Acebo.

  De prinses, in juli 1936 tijdens de ballingschap van de Spaanse koninklijke familie geboren in het Franse Cannes, gold als spil van de koninklijke familie. Zij wist op meerdere momenten de lieve vrede te bewaren en kon het ook goed vinden met de twee jaar jongere Juan Carlos. “Ik zou het lang niet zo goed gedaan hebben als hij”, antwoordde ze eens op de vraag hoe het geweest zou zijn als in Spanje bij de troonopvolging jongens geen voorrang hadden gehad op meisjes. In dat geval was zij namelijk koningin geworden.

  Bescheiden rol

  Spaanse media hielden van haar spontaniteit en openheid. “Ik lees geen verhalen over mijn familie omdat ik de indruk krijg dat ik pornografie lees. Ze kleden mensen in het openbaar uit. Ze praten over dingen die niemand weet, het zijn niets meer dan gissingen”. Vertelde ze eens na berichten over haar aangetrouwde nichtje. “Letizia is veel beter en slimmer dan Lady Di”, zei ze toen iemand een vergelijking wilde maken.

  Pilar was een fervent amazone en jarenlang voorzitter van de Internationale Hippische federatie en lid van het Internationaal Olympisch Comité. In het openbare leven speelde ze slechts een bescheiden rol. Bij haar huwelijk in 1967 in het Portugese Estoril deed ze ook afstand van haar rechten op de troon. Want ze had een niet-koninklijke echtgenoot uitgekozen.

  9 januari 2020 - 08:00