Cristina en Iñaki mogen huis verkopen

De Spaanse prinses Cristina en haar man Iñaki Urdangarin mogen hun villa in Barcelona verkopen. Voorwaarde is wel dat ze een flink deel van de opbrengst meteen storten op de rekening van de rechtbank in Palma de Mallorca. Dat heeft rechter José Castro geantwoord op het verzoek van het paar om het gedeeltelijk beslag op hun huis op te heffen zodat ze het konden verkopen om aan hun financiële verplichtingen te voldoen, meldt de krant El Mundo.

Het huis in een chique wijk Pedralbes van Barcelona moet bijna 7 miljoen euro opbrengen, beduidend minder dan de vraagprijs van 9,8 miljoen in 2013. "Daarmee kan een aanzienlijk deel van de schulden worden betaald”, aldus Iñaki’s advocaat Mario Pascual Vives.

De rechtbank krijgt 2,3 miljoen euro voor het deel van het huis waarop beslag was gelegd om betaling zeker te stellen. Prinses Cristina heeft een deel van de opbrengst nodig om haar borgsom te betalen aan de rechtbank in Mallorca. Van het geld dat daarna overblijft moet een belastingschuld worden betaald en ook de hypotheek en een lening worden afgelost.

Fraude

De prinses en haar man zijn al sinds 2010 verwikkeld in een fraude- en corruptieschandaal. Iñaki wordt ervan beschuldigd samen met een zakenpartner met hun stichting Nóos geld te hebben verdiend aan niet of maar gedeeltelijk verrichtte activiteiten voor de overheden van Mallorca en Valencia. De verdiensten zouden ze hebben weggesluisd.

Cristina zou daar in elk geval gedeeltelijk van hebben geprofiteerd, en zich daarbij onder meer schuldig hebben gemaakt aan belastingontduiking. Tot een rechtzaak is het nog niet gekomen maar rechter Castro wil beiden aanpakken.