(file) Spain Monarchy

Beruchte Juan Carlos ontvangt nog steeds staatsgeld

Nationalistische oppositiepartijen uit onder meer Baskenland en Catalonië hebben donderdag gevraagd om een verantwoording over de uitgaven van de 83-jarige Juan Carlos. De Spaanse vicepremier Carmen Calvo moet daarom in het parlement een verantwoording afleggen over de begeleiding en de beveiliging van de in Abu Dhabi verblijvende koning-emeritus.

De vragen kwamen nadat El Diario had onthuld dat de koning drie man tijdelijk personeel bij zich heeft, dat om beurten voor hem zorgt. Ze zijn ingehuurd door Patrimonio Nacional, de instantie die het Nationaal Erfgoed beheert. Daarnaast zijn er ook beveiligers bij de gepensioneerde koning die augustus vorig jaar de wijk nam naar de Verenigde Arabische Emiraten vanwege aanhoudende publicaties over zijn schimmige en mogelijk frauduleuze financiële handel en wandel.

Koning Felipe had eerder vorig jaar besloten om de jaarlijkse toelage aan zijn vader stop te zetten. Nu willen de oppositiepartijen precies weten hoeveel staatsgeld er desondanks nog aan Juan Carlos wordt uitgegeven en waarom dat gebeurt. Vicepremier Carmen Calvo, die verantwoordelijk is voor Patrimonio Nacional, had woensdag nog gezegd dat de koning geen geld meer kreeg van de staat.

LEES OOK:

Heftig: Koning Filip belandde middenin meute boze demonstranten

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.