Spain Royalty Government

Beruchte Juan Carlos in Abu Dhabi, zoon Felipe niet blij

De Spaanse koning Felipe en premier Pedro Sánchez hebben weer nieuwe kopzorgen over de op 3 augustus plotsklaps uit Spanje vertrokken koning-emeritus Juan Carlos. Dat vertrek was bedoeld om afstand te scheppen tussen paleis en de in opspraak geraakte Juan Carlos. De hoop was tevens dat het koningshuis daardoor in rustiger vaarwater zou komen. Maar de door Juan Carlos uitgekozen bestemming Abu Dhabi zorgt voor nieuwe problemen.

In eerste instantie werd geheimgehouden waar Juan Carlos verbleef. Spaanse media plaatsten hem achtereenvolgens in Portugal, de Dominicaanse Republiek en Abu Dhabi. Een enkele krant dacht zelfs dat hij op weg was naar Nieuw-Zeeland, want daar zou hij goed kunnen zeilen. Paleis en kantoor van de premier lieten niets los, omdat het om een privézaak zou gaan. Sánchez beweerde zelfs het helemaal niet te weten of te willen weten.

Felipe kreeg echter maandag een kort telefoontje van zijn vader. Die gaf hem toestemming om te zeggen wat eigenlijk iedereen al wist: hij was in Abu Dhabi, het belangrijkste en grootste van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. En dat zorgde voor een nieuw probleem. Juan Carlos was namelijk juist in de problemen gekomen door zijn nauwe banden met de sjeiks en koningen aan de Perzische Golf, die hem royale donaties zouden hebben gegeven. In plaats van dat zijn vertrek uit Spanje de aandacht voor zijn persoon verminderde, zorgde de keuze van de verblijfplaats alleen maar voor meer belangstelling.

Het stilzwijgen over de verblijfplaats deed de zaak ook geen goed. Koning Juan Carlos bleef daardoor nog steeds dagelijks in het nieuws. Het paleis wist natuurlijk wel waar hij was, maar had afgesproken niets te zeggen zolang de koning-emeritus dat niet wilde. Bovendien werd in Madrid gedacht dat Abu Dhabi slechts een korte tussenstop zou zijn. Maar inmiddels is Juan Carlos er al ruim twee weken en lijkt hij niet van plan snel te vertrekken, tot verdriet van Sánchez en Felipe.

Lees ook:

Politie hard op zoek naar critici Thais koningshuis

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP.  Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen