Queen Elizabeth Ii Visits Berlin

Terugblik: Koningin Elizabeth werd 71 jaar geleden gekroond

Het is alweer 71 jaar geleden dat de overleden koningin Elizabeth werd gekroond. Na de dood van haar vader, George VI, werd Elizabeth koningin van het Verenigd Koninkrijk maar ook van Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië. Royalty blikt terug op het leven van Elizabeth.

Elizabeth werd geboren op 21 april 1926, en het leek destijds onwaarschijnlijk dat ze ooit koningin zou worden. Ze stond namelijk pas derde in de lijn van troonopvolging, na haar oom Eduard VIII en haar vader George VI.

Troonopvolging

Toen Elizabeth geboren werd, was haar grootvader George V koning. Na zijn overlijden in 1936 werd hij opgevolgd door zijn zoon Eduard VIII. Echter, later datzelfde jaar deed Eduard vrijwillig afstand van de troon om te kunnen trouwen met de gescheiden Amerikaanse vrouw Wallis Simpson. Eduard werd opgevolgd door zijn broer Albert, die de koningsnaam George VI aannam. Toen George VI in 1952 overleed, volgde Elizabeth hem op als koningin.

Queen Elizabeth Ii Of England
© Getty Images

Lees ook: In beeld: Dít zijn de knappe neefjes van koningin Elizabeth

De kroning

Op 2 juni 1953 kwamen maar liefst drie miljoen mensen naar Londen om de kroningsplechtigheid van Elizabeth bij te wonen. De kroning was bovendien het eerste internationale evenement dat live op televisie werd uitgezonden.

Tijdens haar grootse entree in de kerk werd de Keizerlijke Staatskroon voor haar uitgedragen. Elizabeth nam plaats op de zogenaamde ‘Chair of the Estate’ en werd vervolgens officieel gepresenteerd aan de 8.000 aanwezigen, die haar kroning goedkeurden met de leus ‘God save the Queen’.

Elizabeth sloot haar eed af met de woorden: “Alle dingen die ik beloofd heb zal ik uitvoeren en bewaren, zo waarlijk helpe mij God almachtig.” Na een aantal gebeden en religieuze rituelen werd Elizabeth aan het einde van de ceremonie gekroond met de gouden kroon van Sint-Eduard. Deze weegt zo’n 2,2 kilo en had de koningin niet graag – voor een lange tijd – op haar hoofd.

Queen Elizabeth Ii And The Duke Of Edinburgh On Their Coronation Day
Koningin Elizabeth II en de hertog van Edinburgh op de dag van hun kroning, Buckingham Palace, 1953.

Lees ook: Waarom Elizabeth prins William niet naar de oorlog in Afghanistan stuurde maar Harry wel

Groot vuurwerk

In Londen werd na afloop een groot vuurwerk afgestoken en in Glasgow vond een voetbaltoernooi genaamd ‘The Coronation Cup’ plaats. Canadese soldaten aan het front van de Koreaanse Oorlog vierden de kroning door witte, rode en blauwe rookbommen af te vuren op de vijandelijke linies.

Lees ook: Harry treedt in voetsporen Elizabeth met puck-drop-moment

Tip van de redactie

Ontdek de onbekende Charles: zijn liefdes, passies en geheimen. Sally Bedell Smith biedt in Prins Charles een diepgaande blik op zijn complexe leven, van kindertijd tot voorbereiding op de troon. Een biografie die verrast en verrijkt. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST: DENISE DELGADO
BEELD: GETTY IMAGES