Zweedse monarchie in grote beroering

Weer schadelijke onthullingen over handel en wandel van de koning.

Die kreeg het in 2010 al voor de kiezen in een boek over zijn doen en laten. Het boek onthulde voorheen onbekende details over het privéleven van de koning. De auteurs ontdekten onder meer opzienbarende informatie over de vermeende bezoeken van de koning aan strip- en seksclubs.

Het Zweedse radioprogramma P3 Dokumentär heeft nu een hele aflevering gewijd aan de schandalen. De aankondiging zegt al genoeg:

‘Een kritisch boek over Carl XVI Gustaf leidt ertoe dat de koning de zwaarste media-aandacht van zijn leven onder ogen moet zien en al snel is de hele monarchie in rep en roer. Meer en meer mensen worden in de schandalen betrokken. Een beruchte criminele pornoclub eigenaar stapt naar voren en speelt een sleutelrol in het drama.

En wanneer uit geheime geluidsopnamen blijkt dat de goede vriend van de koning ontmoetingen heeft gehad met gangsters, wordt de crisis voor de koninklijke familie nog erger. Het ernstigste van alles is de informatie dat het Zweedse staatshoofd zichzelf mogelijk in situaties heeft gebracht waarin hij kon worden gechanteerd. Het boek leidt tot een discussie over de toekomst van de koning op de troon. Het vertrouwen in de koninklijke familie daalt tot recorddieptes. Maar de verontwaardiging in de media treft ook andere mensen die in het boek worden genoemd en de auteurs zelf.’

Dat is slecht nieuws voor de koning, die in 2010 in een persconferentie niet op de beschuldigingen in het boek wilde ingaan.

LEES OOK:

DRUK OP CARL GUSTAF NEEMT TOE

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Svensk Dam