×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zweedse koning praat over klimaatverandering

  Zweedse koning praat over klimaatverandering

  De Zweedse koning Carl Gustaf is dankbaar voor de warmte die hij ontvangt van het Zweedse volk. Dat zei de vorst zondag tijdens zijn jaarlijkse kersttoespraak die op radio en tv werd uitgezonden. Hij riep de Zweden op om zuinig om st springen met de natuur in hun land.


  De koning vroeg aandacht voor de klimaatverandering en zei dat het belangrijk is dat het klimaatverdrag van Parijs wordt nageleefd. Hij riep de Zweden ook op goed na te denken over het milieu. Zo moet er zuinig worden omgegaan met water, hield Carl Gustaf het volk voor. “Maar het klimaat is niet alleen een zaak van Zweden. Wat er aan de andere kant van de wereld gebeurt, raakt ook ons.”

  Naast water zijn ook de bossen belangrijk voor Zweden, vond de koning. Hij rekende voor dat er voor iedere inwoner van zijn land drie voetbalvelden aan bos in het land is. “Daar moeten we zuinig op zijn”, zei hij. Bossen zijn niet alleen belangrijk voor recreatie maar ook voor de economie van Zweden. “Daarom moeten we goed met onze natuur omgaan.” De koning vertelde over projecten die hij het afgelopen jaar had bezocht. Daar werd volgens hem op een moderne en goede manier omgegaan met bosbouw, met oog voor natuurbehoud.

  Bezorgd

  Carl Gustaf ging ook in op politieke ontwikkelingen en vertelde soms bezorgd te zijn over de toekomst. “Maar we moeten angst niet laten regeren”, zei hij. “We moeten onze verantwoordelijkheid blijven nemen. Dat zijn we aan onze kinderen en jongeren verplicht. We zijn ook verplicht een helpende hand te bieden aan mensen die dat nodig hebben. Ongeacht geloof of afkomst.” Volgens de koning moeten we kijken naar de overeenkomsten en niet naar de verschillen.

  Tenslotte ging de koning ook nog even in op hoe hij zelf het jaar had beleefd. Samen met zijn vrouw koningin Silvia kreeg hij twee kleinkinderen erbij. Het paar vierde hun veertigjarig huwelijksfeest.

  Carl Gustav sloot zijn boodschap af met een kleine vooruitblik naar 2017. “In het nieuwe jaar verwelkomen we de 10 miljoenste Zweed”, zei hij. “Dat kan een asielzoeker zijn, of iemand die na jaren weer terugkeert naar Zweden. Maar het kan ook een baby zijn. Wie het ook is; hij of zij maakt deel uit van de toekomst van Zweden en is van harte welkom.”

  26 december 2016 - 14:20