Zweeds prinsesje heet Leonore Lilian Maria

Het afgelopen vrijdag geboren dochtertje van de Zweedse prinses Madeleine en Chris O'Neill heet Leonore Lilian Maria. Dat maakte koning Carl Gustaf vanmiddag bekend in een speciale ministerraad op het koninklijk paleis in Stockholm. De koning liet ook weten dat zijn kleindochter hertogin van Gotland is.

Prinses Leonore is vernoemd naar prinses Lilian, de oudtante van Madeleine die vorig jaar op 97-jarige leeftijd overleed en een soort grootmoeder voor de Zweedse koninklijke familie was. De uit Wales afkomstige Lilian was getrouwd met prins Bertil, een oom van koning Carl Gustaf. Maria is de tweede naam van Chris O'Neills moeder.

Bij de speciale ministerraad op het koninklijk paleis was ook Leonores tante, kroonprinses Victoria, aanwezig. Als troonopvolgster heeft zij een vaste plek bij dergelijke vergaderingen.

Het Zweedse hof gaf ook twee foto's vrij van het pasgeboren prinsesje. De trotse vader Chris O'Neill maakte de eerste foto van Leonore en prinses Madeleine fotografeerde haar dochter met grootouders koning Carl Gustaf en koningin Silvia.

Leonore is dus Hertogin van Gotland. Deze historische provincie ('landschap') omvat het eiland Gotland in de Oostzee, met ongeveer 60.000 inwoners. Prins Oscar (1859-1963), de zoon van koning Oscar II en koningin Sofia, was de eerste Hertog van Gotland.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen