×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De foto’s van Amalia

  Door Marc van der Linden

  Wie had gedacht dat onze eigen Tweede Kamer beelden van Amalia in haar vrije tijd zou maken en die ook nog zou uitzenden? Elk tv-programma of ieder tijdschrift zou er boze brieven van de Rijksvoorlichtingsdienst over krijgen of zelfs een rechtszaak van de koning. Maar in het bestuurscentrum van het land, waar men beslist over…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Zweeds prinsesje heet Leonore Lilian Maria

  Leonore is ook hertogin van Gotland

  Zweeds prinsesje heet Leonore Lilian Maria

  Het afgelopen vrijdag geboren dochtertje van de Zweedse prinses Madeleine en Chris O'Neill heet Leonore Lilian Maria. Dat maakte koning Carl Gustaf vanmiddag bekend in een speciale ministerraad op het koninklijk paleis in Stockholm. De koning liet ook weten dat zijn kleindochter hertogin van Gotland is.


  Prinses Leonore is vernoemd naar prinses Lilian, de oudtante van Madeleine die vorig jaar op 97-jarige leeftijd overleed en een soort grootmoeder voor de Zweedse koninklijke familie was. De uit Wales afkomstige Lilian was getrouwd met prins Bertil, een oom van koning Carl Gustaf. Maria is de tweede naam van Chris O'Neills moeder.

  Bij de speciale ministerraad op het koninklijk paleis was ook Leonores tante, kroonprinses Victoria, aanwezig. Als troonopvolgster heeft zij een vaste plek bij dergelijke vergaderingen.

  Het Zweedse hof gaf ook twee foto's vrij van het pasgeboren prinsesje. De trotse vader Chris O'Neill maakte de eerste foto van Leonore en prinses Madeleine fotografeerde haar dochter met grootouders koning Carl Gustaf en koningin Silvia.

  Leonore is dus Hertogin van Gotland. Deze historische provincie ('landschap') omvat het eiland Gotland in de Oostzee, met ongeveer 60.000 inwoners. Prins Oscar (1859-1963), de zoon van koning Oscar II en koningin Sofia, was de eerste Hertog van Gotland.

  26 februari 2014 - 15:26