Zweden willen troonswisseling

Voor het eerst zien de Zweden liever kroonprinses Victoria op de troon dan haar vader Carl Gustaf. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Ipsos in opdracht van de Zweedse krant Dagens Nyheter. 48 procent van de ondervraagden wil dat de koning aftreedt, tegenover 39 procent die wil dat hij aanblijft als staatshoofd.

Het percentage voorstanders van een abdicatie groeit relatief snel. in mei 2011 wilde 41 procent van de Zweden dat Victoria de troon zou bestijgen, terwijl 44 procent tevreden was met Carl Gustaf als koning. In 2010 vond slechts 17 procent dat de koning moest aftreden en was 64 procent tevreden over hem.

Een eenduidige reden voor deze ontwikkeling kan niet worden gegeven. Aan de ene kant waren er de afgelopen jaren schandalen rond Carl Gustaf. Zo zou de koning buitenechtelijke affaires en banden met criminelen hebben gehad. Tegelijkertijd hebben de Zweden veel vertrouwen in kroonprinses Victoria als toekomstig staatshoofd.

Terugkerend in elke opiniepeiling is de dalende steun voor de monarchie. 64 procent is voor de huidige staatsvorm, waar dat in 2010 nog 70 procent was. In 2005, toen de eerste peiling werd gehouden, was 80 procent voor de monarchie. Toch blijft de meerderheid van de Zweden voorlopig achter het koningshuis staan.

Een infografiek met de uitkomsten van het onderzoek is te vinden op de site van Dagens Nyheter.